Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6728994 www.bgdnes.bg

Съдят заедно Гела и Шванца

Обединяват делата срещу хората на Жоро Илиев

Някои свидетели отсвирват процеса, други мистериозно умират

Варненските крими герои Иво Иванов-Гела и Николай Иванов-Шванца са на път да се съберат на подсъдимата скамейка! Спецмагистратите се точат да обединят делата срещу тях и да ги съдят заедно, научи "България Днес". Гела, който е сочен за дясна ръка на покойния Жоро Илиев във Варна, е обвинен от разследващите като бос на престъпна група за убийства, изнудвания и наркоразпространение. Той успя да духне при спецакцията срещу групата през 2015 г. и от тогава е в неизвестност. Заедно с него се скатали Валентин Христов - Вальо Бандита и Янко Живков - Яшко Циганина. Материалите срещу триото бяха отделени и делото срещу тях досега се водеше задочно.

Процесът тръгна срещу останалите - Добрин Димитров-Боксьора, Николай Иванов, Красимир Бояджиев, Юлиян Кръстев-Главичката, Гриша Динков, Михаил Трайков и Красимир Лузев, но от месеци буксува. През октомври съдия Емил Желев отказа да присъедини делото срещу Гела, като се позова на нередовното му обвинение. Ченгетата не приложили справки, че са го търсили в дома му и по затворите.

Реклама

В началото на декември съдия Елена Попова, която гледа делото на изчезналите, решава да обедини материалите. Причината е, че ръководителят и участниците в двата случая са едни и същи, събраните доказателства са еднакви, а и процесът срещу останалите тъкмо е тръгнал и не са извършвани особени процесуални действия. На тримата подсъдими, които са в неизвестност, са назначени служебни адвокати, които са съгласни с решението. Така определението става окончателно и не се обжалва. То бе цитирано вчера в съдебната зала и вероятно ще бъде прието следващия път.

Вчера заседание не се състоя, защото липсваха двама адвокати. Оказа се, че и призованите свидетели са отсвирили процеса и са решили да не се появят. Според защитата повечето от свидетелите по делото искат да застанат пред магистратите и да се откажат от показанията, които са дали по време на разследването. Обясняват, че тогава са били притискани от ченгетата.

Обвинението срещу бандата дойде след показания на Атанас Радев-Ластика, който живееше със сестрата на Гела. Преди време Ластика почина мистериозно, а смъртта му може да попречи за доказването на обвинителната теза. Освен това самите прокурори са се оплели със случая, като в обвинителния акт е посочено, че групата е вършила посегателства срещу личността, собствеността и обществено опасни престъпления без особена конкретика.

Междувременно се оказа, че още един от свидетелите е починал. Магистратите цитираха смъртния акт на Сергей Маринов от 2016 г., като така свидетелите срещу групата остават 30 и един с тайна самоличност. Не е ясно как ще протече процесът след обединяване на делата, защото по последни данни Иво Гела още е в нелегалност. Според адвокати няма да се наложи рестарт на делото срещу седмината, но е възможно процесът съвсем да забуксува.

При разбиването на групата разследващите обявиха, че бандата на Иво Гела е била близка с тази на Радослав Калчев - Черния Роди, който също успя да се спаси преди белезниците, но после се предаде и сключи сделка с прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама