Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6731417 www.bgdnes.bg

801 буркана зимнина за "Гинес"

Туршии, манджи и сладка препълват мазето на Петко

801 буркана със зимнина затвори великотърновецът Петко Ганчев. 54-годишният мъж ги е напълнил с най-различни вкуснотии. Буркани с туршии, готови манджи, сладка и компоти едва се побират в мазето му на село. Петко може спокойно да кандидатства за „Гинес“ и да се превърне в абсолютен рекордьор, защото в Книгата на рекордите все още няма вписано подобно чудо.

Повечето буркани със зимнина великотърновецът раздава на приятели и изпаднали в нужда хора.

"Има една приказка, че е грях храна и вода да се хвърлят на земята. Виждаш го, че е паднало, грехота е да го подминеш. Аз не го правя на ракия - затварям го в буркани. Казанът ми събира 42 буркана и гледам да направя една партида от едно, друга от друго. Обикновено взимам поне 1-2 вида череши, 3-4 вида праскови, кайсии поне 2 вида и започвам да приготвям сладка и компоти", разказа пред "България Днес" майсторът на зимнината.

Реклама

Петко е електротехник и изобретател. В натовареното си всекидневие успява да намери време и за кулинария. По-голямата част от продукцията за зимнината мъжът си отглежда сам. Останалото получава от приятели и познати. Едно от задължителните му условия е всичко да бъде приготвено на дърва, защото вкусът е несравним. За направата на домашна храна за зимата рекордьорът отделя около половин година, като затваря по 40 буркана на седмица. Споделя, че едно от най-важните неща са капачките, защото ако не паснат хубаво, всичко отива на кино.

"Зеленият боб е най-труден за приготвяне. Боря се с пчели, оси и комари, докато го бера, но какво да се прави. След това го варя поне 2 часа. После слагам шише домати или две, зависи от количеството. Обърквам ги и започвам да пълня бурканите", разкрива тайните си великотърновецът.

Макар да му е трудно да определи кое му е най-вкусно, Петко не може да скрие, че трудно устоява на сладкото си от круши.

"Чистиш плода и го режеш на дребно. После се слага ред круши, ред захар. Много е важно да престоят поне 24 часа, за да може захарта да вникне в плода. Аз като го правя сладкото, го правя като клей. Като го обърнеш, си стои на мястото. Като го намажа на филия, да не ми капе по пръстите и да не ми се налага да ям бързо. Аз обичам да се наслаждавам на храната", разказва рекордьорът.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама