Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6733685 www.bgdnes.bg

Киселинността на океаните е заплаха за кораловите рифове

Много от кораловите рифове по света, включително Големия бариерен риф в Австралия, може да започнат да се рушат в следващите 30 години, като резултат от повишаващата се киселинност на океаните, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Пясъците, които имат ключова роля в сформирането и запазването на кораловите рифове, ще започнат да изчезват постепенно заради киселинността на водата.

Реклама

Ръководител на изследването на университета "Съдърн Крос" е Брадли Еър.

"Седиментите в кораловите рифове по света ще бъдат застрашени от изчезване, когато водата достигне крайна точка на киселинност, а това вероятно ще се случи преди края на века", каза Еър.

"Това ще окаже влияние върху екосистемите на кораловите рифове, да не говорим за туризма, риболова и много други дейности на човека в рифовете", добави той.

Окисляването на океана произтича от разтварянето на въглероден диоксид във водата. Човешката дейност е повишила киселинността на океаните с 30 %, в сравнение с миналите векове. Според учените, ситуацията ще продължи да се влошава, тъй като в атмосферата се отделя повече въглероден диоксид най-вече заради изгарянето на изкопаеми горива, като въглища, природен газ и нефт.

Освен това, коралите ще растат по-бавно вследствие на окисляването на водата.

Изследването беше публикувано в сп. "Сайънс".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама