Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6749157 www.bgdnes.bg

Шумахера думнал още 5 банкомата

Криминална преквалификация на бандата

Аверите на автоджамбазина Иван Янински остава в ареста

Легендарният автоджамбазин Иван Янински и аверите му се разследват за поне още пет дръзки грабежа на банкомати в София през миналата година. Това стана ясно след ареста на бандата, часове след взривяване на поредната машина за пари в столицата.

Според запознати известният автокрадец се преквалифицирал в обири на банкомати преди около година. Ченгета са категорични, че бандата на Шумахера е действала около седем-осем месеца на територията на цялата страна, преди да бъде разбита в края на миналата седмица. Тогава петимата обират банкомат на бул. "Рожен" в София. Задържани са след зрелищно преследване край Ихтиман.

Реклама

Четирима от арестуваните - Иван Янински-Шумахера, Юлиян Ценев-Байката, Росен Цветков-Ръкспина и Пламен Петков, бяха доведени в Софийския градски съд (СГС), който разгледа искането на прокуратурата за налагането на постоянен арест на задържаните. От бандата липсваше петият арестуван Николай Лафчийски-Лъвчето, за когото не е ясно защо не е изправен пред съда. Магистратите наложиха на обирджиите постоянна мярка "задържане под стража". Тя може да бъде обжалвана пред апелативната инстанция в тридневен срок. Мотивите на СГС бяха, че арестуваните са обществено опасни, имат тежко криминално минало и ако бъдат пуснати на свобода, е възможно да се укрият или да извършат друго престъпление.

"Натопиха ни. Сложиха ни мастило по ръцете. Пребиха ни в ареста", крещяха по коридорите на съда обвинените мъже. На въпрос кой ги е натопил един от задържаните извика: "Маймуните от СДВР".

Прокуратурата обаче е на друго мнение. Според разследващите има достатъчно доказателства срещу бандата на Шумахера за обира на банкомата на бул. "Рожен" миналия петък.

Петимата взривили с газ банкомата, установяват ченгетата. Преди атаката на устройството с пачките крадците излезли с черно крадено "Ауди" без номера от Елин Пелин и поели към София. След като взривили банкомата, колата им е проследена от полицаи по автомагистрала "Тракия", където край Ихтиман обриджиите са задържани. Зад волана седял Шумахера. Под една от седалките в автомобила ченгетата намерили разпръснати банкноти, опръскани със същото мастило като това на взривената машина за пари.

Ден по-късно в района на задържането на бандита полицаите откриват и черен сак с около 12 хил. лв. В спортната чанта е намерен и автомат "Калашников", както и пистолет. При обиск в дома на Шумахера оттам са иззети ръкавици, които също били изцапани с мастилото на взривения банкомат. В него е имало 17 360 лв., установяват ченгетата.

Реклама
Реклама
Реклама