Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6749941 www.bgdnes.bg

Бивши силоваци защитават доктора, гръмнал Плъха

След като Иван Димитров е обвинен в убийство

Мутата и Чилингира от "Клуб 777" са сред най- приближените на рентгенолога

Бивши силоваци са сред най-горещите защитници на доктор Иван Димитров, обвинен в убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха, видя "България Днес".

Шампионът по бокс Митю Митев-Мутата бе сред първите, които излязоха публично и поискаха свобода за д-р Димитров. При всяка поява на съпругата на медика Жулиета Димитрова пред медиите едрият мъжага неотлъчно следеше всеки неин жест и дума. Самият Митев признава, че с рентгенолога Иван Димитров ги свързва дългогодишно приятелство и дори е кръстник на едно от децата му.

Реклама

Името на Митю Митев-Мутата се среща и в разследване на "24 часа" преди години. В него той е посочен като дясна ръка на известния пловдивски подземен бос Николай Чилингиров, известен в средите на групировките като Дон Чичи, или Чилингира. Той оглавява охранителната фирма "Клуб 777" след разстрелите на двама от босовете на "седмиците" и ВИС - Жоро Италианеца и Пешо Патерицата. В Пловдив Чилингира е известен и като майстор на бойните изкуства. Той дори оглавява и Федерацията по таекуондо преди години. След края на ерата на мутрите се захваща с хотелиерство. Сдобива се с почивна база край язовир "Антонивановци", където скоро след това се появява хотел "Чилингира". Завърта и фабрика за алкохол и складове в същия район. Преди осем години Николай Чилингиров вдига 10-метров християнски кръст над язовир "Въча" край хотелския си комплекс. Монументът е изработен от ковано желязо с декорации от лозови листа, а в него са вградени икони от керамика, рисувани от самия Николай Чилингиров.

Самият Чилингиров също е сред горещите защитници на доктора и ги свързва близко приятелство, видно е от профила му в социалните мрежи.

"Д-р Димитров ме е носил на ръце до болницата и е помагал на хиляди приятели... Време е ние да го понесем на ръце", пише в подкрепа на арестувания медик Чилингира.

По време на специален брифинг, даден от пловдивската прокуратура във вторник, стана ясно, че двама близки приятели на д-р Иван Димитров му помагат в прикриването на убийството на Жоро Джевизов-Плъха. Техните имена не бяха оповестени.

Според събраните до момента доказателства рецидивистът Жоро Джевизов-Плъха е разстрелян от упор. Д-р Димитров причаква крадеца около 30 минути и гърми по него с незаконно притежаваното си оръжие "Валтер", след което заедно с приятели опитва да прикрие престъплението. Редица тиражирани информации – за спящи на горния етаж съпруга и деца и за съучастник на крадеца, бяха опровергани от държавното обвинение.

Имало е гонитба между лекаря и крадеца. За да внуши респект у апаша, докторът дори му крещи "Стой, полиция!", но Плъха не се подчинява, след което Димитров изпразва цял пълнител по него, допълват разследващи.

Реклама

"Категорично е установено, че изстрелите и сблъсъкът между крадеца и доктора са настъпили в двора, а не в жилището", обясняват от прокуратурата защо има "превишаване пределите на неизбежната отбрана" и медикът не може да бъде освободен от отговорност. Ако бъде признат за виновен, Димитров може да отнесе наказание до 5 г. затвор. Освен това медикът ще бъде съден и за притежание на незаконно оръжие.

След убийството лекарят звъни на свой приятел и го моли за помощ. Заедно измиват кръвта на Плъха и съберат гилзите от двора. След като заличават следите, лекарят звъни на друго лице и укрива при него пистолета. При арестуването си докторът съдейства на полицията и разкрива къде е укрит пистолетът, но огнестрелното оръжие не е открито.

По време на разследването става ясно, че Димитров моли и двама съседи, които имат монтирани камери в имотите си, да изтрият записите от нощта на убийството, но това в крайна сметка не е направено и кадрите са в ръцете на полицията.

Докторът:

Ако не бях стрелял,

щях да съм мъртъв!

"Ако не бях стрелял, крадецът щеше да ме убие", това каза със сълзи в очите д-р Иван Димитров при напускане на следствения арест. Въпреки събраните до момента доказателства и самопризнания от прокуратурата решиха, че няма опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление, затова промениха мярката му за нетклонение в "подписка".

"Не се чувствам престъпник, но ако попадна втори път в такава ситуация, не бих повторил действията си", добавя медикът. По думите му "прокуратурата лъжела за доказателствата" и твърди, че Плъха е имал съучастник във фаталната вечер. При нападението Джевизов ранява лекаря с нож в крака. "Това не е моят живот- да убивам хора. 6 пъти съм обиран досега", казва медикът.

Реклама
Реклама
Реклама