Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6750553 www.bgdnes.bg

Как жертвите стават престъпници

При опит да защитят дома и семейството си

Съдят ги за отпор срещу бандите, които се измъкват от правосъдието

Десетки са случаите, в които жертви на бандити стават престъпници пред закона, независимо от факта, че с действията си са се защитавали от набезите на бандити.

Парадоксът е, че в доста от казусите българският закон праща на съд този, който е опитал да опази своя живот, този на семейството си или собствеността си, която е неприкосновена по Конституция. В замяна на това този, който е посегнал на чуждия живот или имущество, но е бил ранен или убит, излиза като жертва от ситуацията. Без значение, че е бил воден от престъпни намерения, нахлувайки в чужд дом например. Мнението на юристи е - до такива нелогични ситуации се стига заради противоречивата съдебна практика или противоречиво и субективно тълкуване от прокурори и съдии на "неизбежната отбрана", както в закона се наричат действията на хора, които са нападнати и са се защитили със сила или оръжие от престъпниците.

Реклама

Според учебникарските определения: "най-общо казано, човек става престъпник тогава, когато мотивите му да извърши едно престъпление станат повече от мотивите да не го извърши". А поводи за това животът в България предлага всеки ден - възрастни хора са пребивани и дори убивани за жълти стотинки, въоръжени крадци обират частни домове, докато собствениците им спят вътре, хлапета стават жертви на улични нападения, а родителите им не могат да направят нищо при бездействието на полицията и мудното правораздаване, освен да действат сами.

Случаят с д-р Иван Димитров от Пловдив, който беше арестуван за убийството на изпечения рецидивист Жоро Джевизов - Жоро Плъха, за пореден път повдигна въпроса какво може сами да направим, за да се защитим в дома си. Арестът на лекаря отприщи вълна от гражданско недоволство и протести. Прокуратурата обаче обори с доказателства защитната теза на задържания рентгенолог, че е стрелял при неизбежна отбрана, за да защити семейството и дома си от крадеца. Така лекарят се сдоби с обвинение за незаконно притежание на оръжие и превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Присъда от пет години за убийство при сходни обстоятелства получи иконописецът Йордан Опиц. Той гръмна един от двамата крадци, разбили и тарашили кооперация в центъра на София. Опиц е поредният подсъдим, когото обществото смята за невинна жертва. При това главен свидетел срещу него в съда е вторият крадец, който по-късно излежава присъда за едно от престъпленията си. Опиц излежа малко повече от две години от наказанието си. Освободен е предсрочно от затвора заради добро поведение.

Присъда пробация отнесе и 70-годишният Местан Махмуд, който е нападнат в дома си в кърджалийското село Свирец. Той успява да се обади в полицията, докато четирима бандити разбиват дома му. Нахлуват в стаята на пенсионера, осветяват очите му с прожектор. Заплашват го, че ще го залеят с бензин и запалят, ако не им даде парите си. Възрастният мъж не издържа на насилието, грабва законната си пушка и прострелва единия от обирджиите в крака. В този момент пристигат ченгетата и вместо да помогнат на пенсионера, го арестуват. Обвинен е за нанасяне на телесна повреда. Признава се за виновен и сключва споразумение с прокуратурата. Така получава леката присъда "пробация", а нападателят дори не е подведен под отговорност за нахлуването в чуждия дом и насилието над възрастния мъж.

Като превишаване пределите на неизбежната отбрана бе прието и стореното от 55-годишния Андрей Гаврилов, който бе поставил огнестрелни устройства в лозето си край Казанлък преди десетина години. При задействането им е убит 24-годишен циганин, вмъкнал се в чуждия имот да краде. Гаврилов е осъден на 3 години условно.

Реклама

В съдебната практика има и случаи, в които магистратите приемат, че жертвите са действали в пределите на неизбежната отбрана, т.е. те са нямали друг изход да се защитят, освен да използват оръжие. Такъв е случаят с пенсионирания учител Никола Похлупков, който стана медийна звезда и събра солидна обществена подкрепа, след като защити имота си от крадци с взивни устройства преди 15 години. Отчаян от набезите на апашите, някогашният преподавател решил сам да се справи с тях и заложил експлозивите в къщата си в Оряхово. Едно от устройствата избухва и откъсва ръката на крадлива циганка, която се опитала да проникне в имота. Съдът приема, че Похлупков е действал в условията на неизбежна отбрана. Той е осъден само за незаконно притежаване на взривни вещества.

Бизнесмен гръмва крадец, оправдан е

Бизнесменът Еди Минасян простреля смъртносно автокрадец, който се опитал да открадне колата му в София през далечната 1997 г. Прокуратурата поиска Минасян да бъде съден за убийство при афект, но съдът реши, че е действал при неизбежна отбрана. Три години след инцидента бизнесменът е оправдан изцяло за убийството.

Докато случаят се влачи из съдебните зали, Минасян поръча социологическо проучване във връзка с казуса. Резултатите показват, че над 53 процента от запитаните одобряват действията му, 35,1% посочват, че също биха стреляли в подобна ситуация, а 30,1 на сто са колебаещи се. 27,5% смятат, че законите у нас не позволяват на човек да се защити от престъпниците, а 40,3% - че се дават повече права на апашите, отколкото на жертвите. Почти половината от анкетираните посочват, че биха си купили огнестрелно оръжие, ако то беше по-леснодостъпно.

Реклама
Реклама
Реклама