Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6751388 www.bgdnes.bg

Връщат на работа следователя на Очите

Скандалният несебърски следовател Иван Христов-Камбоджанеца, известен като следователя на Митьо Очите, е на път да се завърне отново на работа. Година и половина след като магистратът бе уволнен заради въртян от него частен бизнес, решението за това бе отменено от Върховния административен съд.

В мотивите си към него съдебният състав посочва, че Висшият съдебен съвет така и не си е направил труда да провери и анализира многобройните доказателства по случая. Вместо това ВСС е взел наготово улики от повдигнатото обвинение на Камбоджанеца. Макар и формален, посоченият от съда повод според юристи е напълно достатъчен, за да бъде възстановен на работа Христов.

Реклама

До уволнението на Камбоджанеца се стигна след стрелбата срещу Димитър Желязков - Митьо Очите в Слънчев бряг през 2016 г. Последвалите обвинения за разпънат над Очите чадър от ченгета и магистрати накара със случая да се заеме Сотир Цацаров. При последвалата проверка се изясни, че като единствен представител на Националната следствена служба в града Христов-Камбоджанеца е абониран за всички сериозни разследвания срещу организираната престъпност. Сред тях и тези срещу Очите. Макар при повечето от тях да са налице сериозни доказателства и показания на свидетели, до обвинения по правило не се стига, коментираха тогава ченгета. Подобно съвпадение от своя страна докара на Камбоджанеца прозвището Следователя на Митьо Очите.

Малко след намесата на Цацаров срещу Иван Христов бе повдигнато обвинение за заплахи и принуда над полицаи. Повод стана екшън, разиграл се пред бар "Вира Тики", собственост на съпругата на Камбоджанеца. Малко след полунощ на 6 юни 2016 г. немски турист се скарва с персонала и си тръгва, заплашвайки да извика полиция. На няколко метра по алеята пред бара го настига Христов и го напръсква със спрей, а след това няколко човека го пребиват. При пристигането на полицаите към тях се приближава Камбоджанеца и грубо им нарежда как да манипулират случая в докладите си. Ченгетата не се поддават на натиска и подават сигнал до своя шеф.

Паралелно с обвинението софийски прокурори започнаха разследване на сигнали и информации за връзки на Христов с криминални типове. За тяхното съществуване в Несебър се знае от години, но по правило реакция от държавното обвинение няма.

Внезапно активизиралите се прокурори най-после откриха и, че семейството на Иван Христов притежава имущество и бизнес, оценявани на над милион лева. За да не бие на очи, богатството се води на името на децата и приятелката на следователя. За тях според Сотир Цацаров в Несебър е публична тайна, че се управляват лично от Христов като бос в сянка. Освен бар "Вира Тики" Камбоджанеца е собственик и на хотел "Веронели", разположен на метри от полицейското управление в Слънчев бряг. При последвалите разпити на персонала се оказа, че макар по документи собственици да се водят роднини на Христов, реален собственик е той. Именно следователят ежедневно контролирал работата на обектите. Подобно съвместяване на дейностите е забранено по закон и стана повод за уволнението на Камбоджанеца, което той моментално обжалва.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама