Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6751700 www.bgdnes.bg

Ново дело срещу брата на Рачков

Спипват го да кара за пореден път без книжка

Отново на пангара всеки момент ще бъде изправен братът на известния ни комик Димитър Рачков - Петър. Той ще бъде подсъдим за шофиране без книжка, като е спипан през лятото на бургаската улица "Братя Миладинови". Материалите по делото вече са в Районна прокуратура – Бургас, и ще бъдат предявени до края на седмицата, съобщиха магистратите за "България Днес".

Новото дело идва само 4 месеца след като Петър Рачков бе глобен 1200 лева за идентично престъпление – шофиране, докато е с отнета книжка. На 8 ноември м.г. известният брат е санкциониран с решение на съдебен състав с председател Николай Гемеджиев. Според адвоката на Рачков той е платил тази глоба още същия ден.

Реклама

Случаят е от 18 март 2017 г., когато пътни полицаи от автопатрул "Бреза 14" спират за проверка Петър, който кара „Пежо 205“. Ченгетата установяват, че братът на комика няма право да е зад волана, защото са му взели книжката със заповед, влязла в сила на 21 декември 2016 г. Причината е, че Рачков не си платил стари глоби.

От мотивите на съдия Гемеджиев става ясно, че Петър Рачков има предходни две присъди. Той е осъден на 30.07.2011 г., а след това и през януари 2012 г., отново за нарушения на пътя.

На 13 февруари 2016 година е реабилитиран и по време на последния процес Рачков се води неосъждан. Затова и се разминава с малко по-висока глоба, но пък без да лежи в зандан. Така братът на комика е освободен от наказателна отговорност, получавайки само административната санкция.

Съдебният състав подчертава и че глобата е по-висока с 200 лева над законовата граница, защото Петър е спипан точно един месец и 10 дни след като извършва идентично престъпление. При това, използвайки един и същ лек автомобил.

"Всичко това сочи за липса на съобразяване от страна на Петър Рачков с правовия ред в страната. С други думи лицето не си е взело поука", пише още в мотивите на съда.

На 10 май м.г. Рачков е глобен 1000 лева отново за шофиране без книжка. В мотивите на съда е отбелязано, че той не е пил алкохол, преди да седне зад волана, но отказва кръвна проба за наркотици.

Реклама

Ако Рачков брат сега бъде осъден за пореден път, нищо чудно да се озове зад решетките. Може да се размине и с условна присъда.

Няма да го съдят за дрога

Докато се каканижат делата му в районния съд, Рачков бе погнат за много по-сериозно престъпление - притежание на наркотици с цел разпространение. Известният брат бе спипан да движи със съмнителна компания на 22 март 2017 година. Около 17 часа полицаи от Четвърто РПУ в Бургас спират за проверка "Пежо 406", управлявано от 24-годишния Станимир У. В колата пътуват 37-годишният Петър Рачков и 25-годишният Георги Г. При извършения обиск у шофьора Станимир е открит бял прах. Оказва се, че той е употребил и амфетамин и метамфетамин, преди да седне зад волана. В автомобила са намерени и иззети наркотици, течности в пластмасови бутилки, електронна везна и термометър. Ченгетата провеждат допълнителен обиск в помпена станция, разположена до разклона за село Черни връх. Оттам също изземат прибори за производство на синтетични наркотици. Във въпросната станция и до момента като диспечер работи Петър Рачков. Полицаите трудно ще успеят да докажат чия е дрогата от пежото и дали наркотиците имат нещо общо с Рачков. Затова и най-вероятно дело срещу него по този казус няма да бъде образувано. Но пък полицаите са категорични, че за втори път го засичат по линия на наркотиците.

В досието му фигурира и случай от февруари 2014 г., когато известният брат е задържан заедно с 20-годишния Виктор Вучев за притежание на фалшиви долари. При обиск в дома му на ул. "Македония" в Бургас криминалисти откриват 10 фалшиви банкноти с номинал по 100 долара и две с номинал от 50 долара. Установено бе, че ментетата са пласирани предимно в казина в морския град.

Реклама
Реклама
Реклама