Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6754230 www.bgdnes.bg

Боби кани Узунов за шеф на съдиите

62-годишният бивш футболен рефер Атанас Узунов ще бъде поканен от БФС за председател на съдийската комисия, научи "България Днес". Мястото бе овакантено, след приетата оставка на досегашния шеф Петър Петров. Лично Боби Михайлов е избрал името на Узунов, който в момента е административен директор в "Локомотив" (Пд) и общински съветник от ГЕРБ в Пловдив.

Легендарният арбитър е ръководил в своята кариера полуфинал в европейските турнири между "Барселона" и "Байерн". Освен това бе част от европейското първенство в Англия през 1996. Узунов вече е бил шеф на съдиите преди време. Той е кум на носителя на "Златна топка" Христо Стоичков.

Реклама

Ако приеме поста, Наско Узунов ще прибира най-малко по 6 бона на месец от БФС. Неговата официална заплата ще бъде не по-малка от 2 хиляди лева. Освен това ще бъде пращан и като съдийски делегат на мачовете от Първа лига. Надницата там е по хиляда лева на среща.

Очаква се изпълкомът на БФС да се събере идната сряда и да обяви решението си. Сред вариантите за председател на съдийската комисия е и Георги Йорданов. Бившият рефер е много доверен човек на Боби Михайлов и работи като счетоводител в неговия хлебозавод. Спряга се и името на свирилия над 1500 мача Любе Спасов.

Реферът: Готов съм за поста

Атанас Узунов коментира пред "България Днес" възможността да поеме съдийството. Той е на мнение, че грешките на реферите са станали прекалено много и промените са наложителни. Според Узунов новият шеф на комисията трябва да бъде бивш главен рефер, а не помощник такъв.

- Г-н Узунов, готов ли сте да ръководите съдийството в българския футбол?

- Никой не ме е канил до този момент. Най-хубавите години в живота ми са минали в съдийството. Не ми е чужда тази материя. Ако футболният съюз прецени и има нужда от мен, аз съм насреща.

- Какво трябва да се промени?

- Да се внесе ред. Най-вече колективът трябва да се обедини. Щом има толкова негативи, мъжка постъпка е да се подаде оставка. Навремето аз така направих след един гаф на водещия ни тогава съдия Иван Добринов на мач "Славия" - "Левски".

- На какво се дължат съдийските грешки в последните мачове?

- Съмнявам се реферите да изпълняват поръчки. По-скоро грешките са резултат от по-слаба психика на някои съдии, които са под напрежение. Те трябва да са по-спокойни. В момента има много камери и всяка една ситуация се гледа под лупа.

- Нужно ли е да се въведе видеоповторение и в българския футбол?

- Може би. Но така малко изопачаваме самата игра. Тя е създанена за хора, футболистите да играят, съдиите да отсъждат. Иначе ще стане като на плейстейшън.

Реклама
Реклама
Реклама