Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6762778 www.bgdnes.bg

Три деца делят $20-те милиона на Хокинг

Великият астрофизик Стивън Хокинг напусна света на 77-годишна възраст. Все още няма яснота кога ще бъде погребан, нито как ще бъде разпределено солидното му богатство. Състоянието му се оценява на $20 милиона.

От неговата фамилия изразяват скръбта си от загубата. Изтъкнатият професор е известен със своите изследвания и публикации за произхода и историята на Вселената. Придобива световна слава с книгата си "Кратка история на времето", публикувана през 1988 г.

Реклама

Хокинг посвещава целия си живот на физиката и космологията, без да се предава пред трудностите, пред които го изправя съдбата. Рядката болест на нервната система - амиотрофична латерална склероза, го превръща в кактус. От 2005 г. насам загубилият дар слово и способност да се движи професор контактува със света посредством свръхмодерен компютър. Технологичното чудо се управлява чрез движенията на един от лицевите му мускули.

Въпреки недъзите Хокинг успява да създаде семейство и да се сдобие с поколение. Сключва брак с колежката си от Кеймбриджкия университет Джейн, от която има двама синове и дъщеря. Само най-големият му отрок, Робърт, наследява бащиния интерес към науката. Той работи като софтуерен инженер в "Майкрософт". Дъщеря му Луси се развива като хуманитарист и става писателка на детски романи. Част от книгите й са написани в съавторство с татко Стивън. Най-скромни професионални успехи има малкият син Тимъти, който е преводач. За него съществуват сериозни съмнения дали действително е син на Стивън. В периода на раждането му мама Джейн върти забранена любов с църковен органист.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама