Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6765577 www.bgdnes.bg

Сретен Йосич поръчва Поли Пантев

Сръбският наркобос Сретен Йосич - Йоца Амстердам е участвал в организирането на множество убийства на български престъпни босове, сред които и това на сикаджийския бос Пантю Пантев - Поли Пантев на карибския остров Аруба. Тази версия лансират сръбски медии, които се позовават на източници от местните съдебни и полицейски власти. Според нея Пантев е убит, след като е измамил Сретен Йосич с около 600 кг кокаин, който е контрабандирал в Европа.

Дрогата за 20 млн. евро влиза от Гърция, натъпкана в консерви от аншоа. Пратката трябва да мине границата бързо през предварително осигурен канал и да стигне до Белгия. Докато Пантев организира излизането й от България, минават две седмици. Той решава през това време тирът с кокаина да остане на склад в двора на фирма за безалкохолни напитки в Благоевград, откъдето изчезва. Белгийците побесняват заради провалената доставка. Твърди се, че наредителите на транспорта са трафиканти от наркоклана на Сретен Йосич. Пантев получава срок от шест месеца да се разплати за провала. В началото на март 2001 г. той заминава за Аруба заедно с приятелката си Петя и приятелска семейна двойка.

Реклама

На 9 март 2001 г. писъци огласят оживеното фоайе на луксозния хотел "Сонеста" в град Оранестад, столицата на карибския остров. Секунди по-рано 39-годишният Поли е надупчен с четири куршума в главата и умира на място пред очите на бременната си любовница и десетки гости на хотела. Убиецът влязъл в препълненото фоайе с пистолет в ръка и хладнокръвно ликвидирал жертвата си. След това светкавично изчезнал заедно със свой авер, който го чакал пред хотела. Очевидци описват стрелеца като мъж на средна възраст, с кестенява коса и синьо-зелени очи.

Целият състав на полицията на Аруба е вдигнат накрак, но килърът така и не е открит. Оказва се, че минути след разстрела от летището на острова, което е близко до хотел "Сонеста", е имало полет за Колумбия, с който са избягали убийците. По-късно се установява, че покушението срещу сикаджийския бос е извършено от двама килъри със словенски паспорти - Папунич и Раданович. Кои са мъжете, ползвали чуждите документи за самоличност, не е установено. Те не са разкрити, а убийството на Поли Пантев остава загадка и до днес.

Сега, 17 години след разстрела на сикаджийския бос, така и няма изчистена версия за покушението на екзотичния остров, освен че основната е свързана с откраднатата дрога. Останалите подробности - като килограмите и собствеността им, доста се различават. Според едни слухове кокаинът бил 600 кг и бил собственост на колумбийската мафия, чиято дълга ръка застигнала Пантев на Аруба. Според други наркотикът бил 400 кг и бил на Сретен Йосич, а босът на СИК не успял да събере парите, за да плати за изчезналия при транспортирането през България кокаин. Друга хипотеза гласи, че Пантев толкова много си е повярвал, че е всемогъщ, че си е позволил да сложи ръка на пратката и да прибере за себе си 20 милиона от продажбата й.

Твърди се, че поне още осем убийства са свързани с прословутия изчезнал кокаин. Всички тези разстрели се приписват на Сретен Йосич. Първото покушение е срещу близкия до Поли Пантев Иван Стоянов-Кубето през лятото на 2001 г. Следващият е считаният за наследник на Пантев и негова дясна ръка - Евгени Стефанов-Женята през 2003 г. Година по-късно е ликвидиран Милчо Бонев - Бай Миле, а през 2007 г. изчезва завинаги Кирил Цветанов-Буята. Същата година е разстрелян Иван Тодоров-Доктора, а през декември 2003 г. в Амстердам е убит и Константин Димитров - Косьо Самоковеца.

Трета версия за убийството на Пантев свързва разстрела му с италианската мафия като отмъщение за убийството на италианеца Микеле Раниери на 15 юли 1997 г. в луксозния бар "Тримата мускетари" в София. Чужденецът, който е брат на мафиотски бос в Италия, предизвиква скандал с група сикаджии и прострелва един от тях в корема. В последвалото меле Раниери е убит. Задържани са всички сикаджии, сред които и Пантев. При разследването обаче от обвиняем той се превръща в свидетел и скоро е освободен.

Реклама

През юли 2000 г. неизвестен изстреля срещу Пантев снаряд с гранатомет на столичния бул. "Симеоновско шосе". При атентата сикаджийският бос се спасява, тъй като боеприпасът се оказа учебен. Това дава основания на ченгетата да предположат, че задачата на стрелеца е била само да сплаши Пантев.

Няколко месеца по-късно бомба с тротилов еквивалент между 10 и 12 килограма избухва в стая 102 на хотел "Амбасадор" в София. При взрива загиват руснакът Александър Романов и арменецът Арташес Суренович Тер Овсепян. Според ченгета Романов, без да иска, е активирал бомбата, докато пренастройвал механизма й върху масата на хотелската стая. От спецслужбите тогава изказват предположение, че адската машина e била предназначена именно за Поли Пантев.

Наследник на фабриканти

Пантю Тотев Пантев е наследник на известни фабриканти от Габрово. Роден е в София на 6 септември 1961 г. Има три висши образования. Завършил е Духовна академия, философия и финанси в Германия. Говори 7-8 езика, включително иврит.

Неговите предци поставят началото на машинното тъкане на платове в страната още в началото на миналия век. Фамилията е заможна, инвестира в имоти в София, които са отнети след 9 септември 1944 г. С реституцията наследниците си ги получават обратно.

Основава ВИС-2

Поли Пантев привлича вниманието на службите през 1994 година. Той е човекът, измислил силовата групировка ВИС-2, след като лицензът на охранителната ВИС-1 е отнет заради убийството на китаец през 1994 г. Пантев стана изпълнителен директор на ВИС-2. По-късно преминава в лагера на другата мощна групировка СИК и се издига до върховете на силовата структурата.

Официално Пантев има девет фирми с различна дейност. Неофициално ченгетата го сочат като един от основните наркоиграчи в България. Твърди се, че към средата на 1999 г. владее половината пазар на кокаин у нас.

Пръстените на боса

Златен пръстен с малък брилянт получават най-доверените хора от боса си Поли Пантев. Той връчвал бижутата на верните си съратници на тайна церемония. От вътрешната страна на всеки пръстен имало изографисан надпис "От Поли". Офицери от спецслужбите твърдят, че пръстенът е решавал проблеми на собствениците си както с ченгетата, така и с конкуренцията. Две-три дами също били дарени от Пантев със знакови бижута, но не пръстени, а гривни с гравиран надпис "От Поли". Привилегията да получат такъв накит имали не любовници на боса, а жени, с които имал изпитана приятелска дружба през годините.

Реклама
Реклама
Реклама