Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6765629 www.bgdnes.bg

Здравен шеф в афера за 1 млн.

Обвинение за престъпление по служба срещу арестувания в четвъртък от ДАНС шеф на Районната здравна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов повдигна вчера прокуратурата. Повод за разследването е сключен от Маринов през миналата година договор с частно лечебно заведение. В резултат от него здравната каса е ощетена с над един милион лева, обяви на специален брифинг Румяна Арнаудова говорител на главния прокурор.

Арнаудова не пожела да обяви името на частната болница, уточнявайки единствено, че договорът е сключен на 18 септември 2017 г. Близки до разследването обясниха, че става дума за частната лаборатория "Кардиолайф". Тя нашумя покрай скандала с фалита на държавната многопрофилна болница в Ловеч през миналата година. След спешните проверки от здравното министерство обясниха, че сред основните причина за тежкото състояние е сключен договор с "Кардиолайф". Така едни от най-печелившите дейности, свързани с кардиологичните процедури на държавната болница, са прехвърлени към частника, а парите, получавани от НЗОК, били делени "по братски". В резултат на това държавната болница е била ощетена и е трупала дългове, а лабораторията трупа печалби повече от десет години, обяви през октомври миналата година здравният министър Николай Петров.

Реклама

След като по заповед на министъра договорът с "Кардиолайф" е развален, лабораторията решава да разшири дейността си. С разрешение от Регионалната здравна инспекция тя получава правото да работи като многопрофилна болница.

По закон всяко ново лечебно заведение може да подпише договор със здравната каса едва от началото на следващата година, обясняват експерти. Изключение се прави само когато в областта няма друго лечебно заведение, което да извършва тази дейност. И понеже Ловеч е останал без кардиология заради закритото няколко месеца по-рано отделение в държавната болница, "Кардиолайф" се сдобива с договор с НЗОК на 18 септември.

Новината за сключения договор стана повод за размяна на обвинения в лобизъм и далавери сред здравните власти. От протокол от заседание на надзора на здравната каса става ясно, че новата болница "Кардиолайф" е сключила договор с НЗОК в отсъствието и без знанието на управителя й Камен Плочев, който е не по-малко възмутен от случващото се.

"Моето мнение е, че не може една лаборатория преди 4 месеца да си промени името. От лаборатория става на многопрофилна болница. Всички знаем колко отделения трябва да има една многопрофилна болница. Същата структура - и изведнъж директорът на РЗОК - Ловеч (обвиненият вчера д-р Антонио Маринов - б.а.), пак й дава парите, за да фалира отново болницата в Ловеч. Това не мога да го разбера", заявява Плочев. Следва скандал относно преразпределението на парите, които трябва да получи частната болница. От протоколите не става ясно какъв е резултатът. След вчерашното съобщение на прокуратурата може да се предполага, че става дума за милиона, с който здравният шеф д-р Маринов е ощетил държавата.

Любопитно е, че съдружник в болница "Кардиолайф" е бившият шеф на здравната каса в Ловеч Георги Стефанов. Той нашумя покрай акция на ДАНС през 2010 г., когато в сградата на здравната каса бяха открити пликове с пари и имена на лекари.

Реклама
Реклама
Реклама