Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6767893 www.bgdnes.bg

Нов рекорд! Едва на 6 месеца бебето великан проговаря

Турач казва "мама", "тате" и "баба", прави и първи крачки

Най-голямото българско бебе проговори едва на шест месеца!

Гигантът Турач вече казва "мама", "тате" и "баба", смее се и радва щастливите си родители с кротко държание и спокойни нощи.

Бебето се роди на 12 юли 2017 г в пловдивската болница "Селена" в рекордното тегло от 5,750 кг и ръст от 57 сантиметра. Името му означава "малка птичка", преведено от турски.

Реклама

"Прави вече и първите си крачки. Засега са с наша помощ, но съвсем скоро ще започне и сам да ходи. Радва ни много, рано проговаря и прохожда. Вече е 10 килограма, надмина 80 сантиметра и се чувства много добре. Спокоен и добричък е, не плаче много", сподели пред "България Днес" майката на бебето гигант Фитнат Мюслюм.

Малкият голям Турач вече си има и две долни зъбчета. "Като зайче е. Започва да му никне и едно отгоре, но и то не го кара да плаче много", разказва щастливата майка.

Бебето гигант вече не се храни само с мляко, а отдавна е захранен стабилно.

"Давам му картофени и пилешки супи, зеленчукови пюрета. Хапва си добре. Само два месеца в началото го мъчеха колики, но сега всичко отшумя. Послушен е и не прави бели", не спира да хвали едрото си отроче Фитнат.

Въпреки че е с исполински размери, Турач се ражда месец по-рано от датата на термина. Затова престоява няколко дни в кувьоз.

"Майката беше изключително едра. Не беше никак лесно. Едно такова раждане винаги е рисково и за плода, и за майката. Изследванията й за диабет бяха нормални. По-късно майката започва да вдига кръвно и се наложи по-рано да се направи раждането", сподели пред вестника д-р Здравко Минев, който изродил Турач.

Реклама
Реклама
Реклама