Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6769256 www.bgdnes.bg

Никол е най-умното дете

Никол от кюстендилското село Самораново е най-умното дете в България!

Петокласничката стана победителка в най-големия и престижен конкурс по български език и литература в България. Никол е получила 48 точки от 50 възможни, като е била в конкуренцията на хиляди ученици от цялата страна в състезанието, което премина в два етапа.

"Впечатлена съм от Никол. Тя притежава огромен потенциал и е много талантлива. Най-важното при нея е, че е упорита и не се отказва като много други деца. И е много скромна, което е характерно за децата от селата. Те нямат прекалено самочувствие като учениците в града и тихо преследват целите си", коментира пред "България Днес" Валентина Грънчарова, преподавателка в основно училище "Христо Ботев" в Самораново.

Реклама

Тя е учителка на Никол до 4-и клас и е човекът, който настоява талантливото дете да се яви на състезанието. С подготовката й се заела учителката й по български език и литература в училището - Елена Бачева.

"Никол е много добра по български език и литература, но и математиката също й се отдава. Чисто по детски мечтае за различни неща. Тепърва предстои да реши с какво точно иска да се занимава", добави Грънчарова.

Талантите на петокласничката намират отражение и в друга нейна голяма страст - танците. Никол заедно със своите съученички са си направили група по модерни танци и стават все по-добри.

Националното състезание се организира за седма поредна година от Сдружението на учителите филолози "Любословие" и Българска академия на науките - Институт за български език. Целта на състезанието е да се проверят уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст, както и за създаване на писмен текст по конкретна задача.

Люпилня на таланти

Училището в Самораново е известно като люпилня на млади таланти, които се реализират в различни сфери.

Освен Никол има и други деца с добри постижения по основните предмети, а друг възпитаник със заложби е приет да учи в Националното музикално училище "Любомир Пипков".

"Класовете при нас са с малко дете и това ни позволява да обръщаме повече внимание на всяко едно от тях. Класът на Никол е от едва 11 деца, но така е на село", обяснява успеха на питомците си учителката Валентина Грънчарова.

Реклама
Реклама
Реклама