Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6769258 www.bgdnes.bg

Щъркели оцеляват под родопски одеяла

С родопски одеяла и запалена печка бяха спасени от измръзване пет щъркела в силистренското село Зарица.

Пернатите били открити в безпомощно състояние в селскостопански двор от местния жител Сафет Халид. "Щъркелите бяха в много тежко състояние, но след като престояха известно време на топло, започнаха да се възстановяват. Крилата им са били замръзнали и покрити с лед, но вече се чувстват по-добре", разказа пред "България Днес" Феджри Билял, кмет на Зарица.

Реклама

Птиците са били прибрани в закрито помещение и завити с топли родопски одеяла. Печката за отопление била напълнена с дърва и с излъчваната топлина също помогнала за възстановяването на животните. Първоначално Сафет открил 4 щъркела, но вчера сутринта се натъкнал на още един. Две групи от по четирима души обикаляха около селото, за да търсят други животни в критично положение.

"Храним птиците с царевица и малки рибки. Още в първите часове се оживиха, но няма как да бъдат върнати веднага в природата, тъй като прогнозата за следващите дни е да е много студено. Ще изчакаме до петък и вероятно тогава отново ще бъдат на свобода, като ще продължим да следим какво се случва с тях", допълни Билял.

От разпространени снимки ясно се вижда, че пернатите изглеждат много изтормозени, а по крилете им са се образували ледени висулки. Животните имат нужда от грижи, за да могат да се върнат обратно в природата и да оцелеят.

Благородната постъпка на Сафет впечатли хора от цялата страна, но местните го познават и знаят, че обича да помага. Той има собствена снегопочистваща техника и я изважда, когато селото е поразено от лошото време. С разчистването на пътищата съдейства да доставят хляб в Зарица, както и линейка да дойде до селото и да откара хора, които са на хемодиализа. Сафет помагал и когато трябвало да се осигури за погребения.

"Много добър човек е и дава пример на всички нас. Ние си го знаем, но нека навсякъде да го видят. И нека се знае, че трябва да помагаме на всички - както хора, така и животни", завърши Билял.

Реклама
Реклама
Реклама