Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6769517 www.bgdnes.bg

Убийцата на бебето си отрича до последно

Ромката рискува доживотна присъда

Нередовно призоваване на бащата отлага делото срещу удушвачката Гергана

"Нищо няма да признавам, невинна съм", промълви за пореден път вчера 18-годишната ромка Гергана Благоева, която хладнокръвно удуши собствената си дъщеря Анка. Година след ужасяващата трагедия в Пловдивския окръжен съд започна делото срещу майката убийца. Конвоирана от няколко ченгета в залата пристигна и удушвачката Гергана. Виждайки събралите се журналисти, на лицето на ромката грейна широка усмивка. След като, вървейки по коридора, отново отрече вината си, Благоева предпочете да запази мълчание пред магистратите. От поведението на нейния защитник се разбра, че не смята да признае вината си в замяна на по-леко наказание. Така, в случай че бъде призната за виновна, удушвачката рискува доживотен затвор.

До присъда така и не се стигна заради процедурни неуредици. В началото на заседанието се изясни, че бащата на убитото бебе Анка е нередовно призован. Тъй като Янко е завел граждански иск срещу любимата си, магистратите нямаха избор и отложиха старта на процеса за началото на другата седмица. Новината за провала бе посрещната с усмивка от удушвачката Гергана, която в добро настроение бе откарана обратно в ареста, докато призовкарите издирват бащата на бебето.

Реклама

Бруталното престъпление се разиграва на 18 юли миналата година. Рано сутринта ченгетата в Пловдивско са вдигнати накрак след сигнал от клошар за захвърлено телце на момиченце в изоставена сграда до парка на град Стамболийски. За броени минути униформените идентифицират детето и задържат майката. Първоначално пред разследващите Гергана признава, че е удушила ненавършилата две години Анка, защото плачела и това я дразнело. Опитала да се оправдае, че навряла чорапа в гърлото му, защото детето повръщало и майката всъщност така опитала да му помогне. Не успяла обаче да обясни защо е захвърлила телцето на детето в парка и дори не опитала да повика Бърза помощ.

Версията на майката удушвачка бързо е оборена от криминалистите. При разследването е изяснено, че рано сутринта Гергана носи на ръце Анка до постройката. Там навира чорапа в устата на бебето. След като то спира да диша, го съблича голо, оставя го само по памперс, а дрехите хвърля настрани в храстите. Оглежда се да не е останала някоя следа от нея и като се уверява, че е заличила всичко, се прибира у дома.

По време на разследването изскачат още ужасяващи подробности как Гергана Благоева се грижи за малката Анка. Момиченцето е системно малтретирано, имало синини по телцето и рани по лицето.

Разпитан е и мъжът, с когото Гергана живеела на семейни начала - Янко Симеонов. Той обяснява пред ченгетата, че само той желаел детето, майката приемала малката Анка като тежест и бреме.

След като на ромката е назначен служебен адвокат, тя бързо оттегля самопризнанията си. Новата версия е, че детето е издъхнало, докато тя се опитва да го спаси. Гергана обяснила, че съблякла Анка, защото не била добре, повръщала и се задушавала.

Реклама
Реклама
Реклама