Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6769653 www.bgdnes.bg

Държавата губи историческите Царски конюшни

Скандалът се влачи 15 години при Темида

Само за скромните 659 бона е продаден апетитният имот в центъра на София, оценен на 11 млн. лв.

Държавата губи апетитният имот под т.нар. Царски конюшни, които се намират на кръстовището на столичните булеварди "Васил Левски" и "Княз Ал. Дондуков". По казуса вече има влязло в сила съдебно решение за продажбата на терена, показа проверка на "България Днес". Те стават с три заповеди на бившия областен управител на София Веселин Пенев. Срещу него и оценителя Юлия Цекова започва разследване, впоследствие двамата са дадени на съд.

Реклама

Междувременно бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова сезира прокуратурата през 2016 г. От държавното обвинение на София внасят три протеста в съда по настояване на министерството на регионалното развитие. С тях се иска развалянето на сделките за продажбата на трите парцела от историческия имот. По случая са заведени три дела в Административен съд - София-град (АССГ), срещу заповедите на Веселин Пенев, свързани с Царските конюшни. Магистратите отхвърлят исканията на прокуратурата и прекратяват делата. Мотивът е, че "съдебното обжалване на заповедите е изключено с разпоредба в правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, тъй като по своя характер тези заповеди не представляват индивидуален административен акт".

Определенията за прекратяване на делата са обжалвани пред Върховния административен съд (ВАС). Три- и петчленни състави на ВАС потвърждават първоначалното становище на Софийския административен съд. Така в крайна сметка се стига до окончателно решение по случая, според което заповедите на бившия областен управител не следва да бъдат отменени и респективно продажбата на имота не може да бъде анулирана.

Сделките стават възможни след заповедите на Пенев от юни 2016 г. за прекратяване на съсобственост между държавата и фирмата на бившия шеф на УС на КТБ Янко Иванов "Евротрансбилд". Дружеството притежавало 16% от имота, получени чрез заменка през 2005 г. Прокуратурата смята, че заповедите на Пенев са нищожни, тъй като прекратяването на съсобствеността между държавата и "Евротрансбилд" "се извършва на база пазарна оценка, направена от независим оценител". Експертиза на обвинението посочила, че сделките са за 658 870 лв. при пазарна цена 10 989 000 лв. Сметката показва, че 7,5 дка на пъпа на София са продадени за по 90 лв. на квадратен метър.

Според градската прокуратура Пенев не е трябвало да сключва договорите за прекратяване на съсобственост за земята. Причината за това е, че не е било ясно дали отсрещната страна изобщо има собственост върху Царските конюшни. Сагата с апетитния имот се заплита далеч в миналото - още през 2003 г., когато тогавашният областен управител на София Росен Владимиров сключил сделка с фирмата "Гондол" на ливанеца Газуан Шараф за 16-те процента от имота. В медийни публикации бизнесменът е сочен за един от най-големите играчи по търгове и купувачи на военни имоти. В последните дни на правителството "Сакскобургготски" се реализирала още една сделка за същия дял на царските конюшни, но с фирмата на Янко Иванов "Дивисима". Двете фирми започват да се съдят за собствеността върху имота. Въпреки че има висящ спор, новата сделка между Пенев и дружеството на Иванов "Евротрансбилд" е сключена. МРРБ официално уведомява областния управител, че има дела, които се водят за терена. Той еднолично се разпорежда с него и го продава, обяснява в свое интервю Лиляна Павлова преди време.

Стават паметник на културата

Царските конюшни ще получат статут на културна ценност, обявиха министърът на културата Боил Банов и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Общината е поискала Министерството на културата да даде на имотите най-високата категория - "национално значение". По думите на Боил Банов процедурата е към края си, като вече са изпратени известия до собствениците.

Изключително важно е обектът да бъде защитен от унищожаване, е мнението на експертите. Целта е автентичният вид на сградите да бъде максимално защитен от строителство, свързано с бъдещи инвестиционни намерения на собствениците.

Реклама
Реклама
Реклама