Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6771510 www.bgdnes.bg

Кантарджиите оправдани от аферата "Кулата - Пътни такси"

Аферата "Кулата - Пътни такси" приключва безславно с оправдателни присъди след 10 години размотаване по съдилищата. Районният съд в Кюстендил оправда 20-те подсъдими, от които 19 бивши кантарджии, научи "България Днес". Според обвинението служителите на дирекция "Пътни такси и разрешителни" от ГКПП Кулата са ощетили държавата с 3,7 млн. лева за времето от 2002 до 2004 година. На подсъдимата скамейка са Атанас Иванов, Иван Тиньоков, Владимир Филипов, Николай Тренев, Димитър Талев, Христо Танчев, Иван Дончев, Димитър Мицев, Марин Бърдаров, Костадин Карабельов, Владимир Киряков, Христо Панчев, Игнат Петков, Румен Бърдаров, Георги Смилянов, Огнян Башлиев, Георги Хаджиев, Никола-Илия Арменов, Георги Божудов.

Те отговарят за присвояване в качеството на държавни лица, като според разследващите не са отчитали събираните пари от такси на граничния пункт и от продажбите на винетни стикери. Сред подсъдимите е и Велик Христов от село Марино поле, в чийто дом през 2005 г. са намерени над 100 хиляди кантарни бележки от граничния пункт, фактури и други документи. В къщата са открити и оръжия - въздушна пушка, преработена в бойна, муниции и др.

Реклама

След оправдателната присъда на съдия Пламен Деянов прокуратурата се закани да протестира решението пред Окръжния съд в Кюстендил. Мегаделото се точи вече десетина години. Първоначално разследващите са затруднени от огромния обем работа по досъдебното производство. По случая има много доказателства, експертизи, подсъдими и свидетели, а обвинителният акт е от над 21 200 страници.

Процесът първо стартира в Петричкия районен съд, след което следват редица отводи на магистрати. Огромният обем доказателства е прехвърлен в кюстендилския съд, където делото е вкарано през 2008 г. Съдиите му дават ход, а после го прекратяват по отношение на 18 от подсъдимите, а за двама го връщат на Петричката районна прокуратура за поправка на обвиненията срещу тях.

Магистратите срещат разминавания между сумите, които се твърди, че е присвоил всеки един от подсъдимите, посочени в обвинителния акт, и вписаните в бланките и фактурите, приложени по делото. При някои от служителите разликите били от 300-400 лв., но при други - 2000-3000 лв., и то в ущърб на подсъдимия.

Следва частна жалба до тогавашния главеня прокурор Борис Велчев, след която случаят отново е върнат в Кюстендилския районен съд, където е разпределен на нов, разширен състав от двама съдии - Пламен Деянов и Мая Миленкова, и петима съдебни заседатели.

Делото продължава седем години, като през това време един от подсъдимите заболява от левкемия и наказателното преследване срещу него е спряно. Обвиненията срещу други двама също са оттеглени заради изтекла давност. След като са отстранени от работа, по-голямата част от кантарджиите остават безработни, неколцина започнали бизнес и се регистрирали като еднолични търговци, а останалите се водят земеделски производители.

Реклама
Реклама
Реклама