Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6772979 www.bgdnes.bg

Мая Илиева закри ВИС-2

Изнася се в Париж с новото си гадже

Вдовицата на Главния тихомълком ликвидира „ВАИ Холдинг“

Тотална ликвидация на наследството от ВИС-2 е реализирала вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая Илиева, показа проверка на "България Днес". Решена веднъж завинаги да скъса с мутренския имидж, бившата манекенка поголовно закрива или преобразува фирмите, наследени от покойния й съпруг. Близки до Илиева твърдят, че схемата е част от план за напускане на страната. Твърди се, че Мая Илиева има намерение да се пренесе в Париж, като за зимните месеци отскача и до тузарското си имение в Доминиканската република. Вдъхновение за промяната й дал новият й приятел, обясняват запознати. Илиева и мистериозният й любовник на няколко пъти са засичани от папараците на вестника да си разменят милувки в центъра на София.

За момента неговото име и самоличност остават тайна. Подробности за връзката им не знаят дори и хора от обкръжението на вдовицата. Според актуалните клюки новият мъж до Мая Илиева е руснак, наследник на влиятелен генерал от КГБ. Дали това е вярно, или просто е поредната градска легенда, обаче остава загадка. Факт е, че Мая и приятелят й не крият своята любов. Хванати за ръка, те всеки ден обикалят улиците на София, демонстрирайки интимна близост.

Реклама

Според хора от подземния свят Илиева е започнала да подготвя оттеглянето си преди близо две години. Като първа стъпка тя започва подялба на богатството, останало от ВИС-2, с роднините на Васил и Георги Илиеви. Твърди се, че своя подобаващ дял от наследството, оценявано на стотици милиони левове, получават сестрата на основателите на групировката - Мариана Илиева, и дъщерята на Васил Илиев - Ивона. Освен щедрата месечна издръжка на тяхно име са прехвърлени и няколко недвижими имота. Сред тях са огромен парцел с къща и магазин в центъра на Кюстендил. В началото на февруари 2015 г. сградата е дарена лично от Мая Илиева.

Докато урежда имотните въпроси с роднините, самата тя се сдобива и с просторен апартамент в Париж, твърдят хора от подземния свят. Гангстерската съпруга избира френската столица заради страстта си към модата и културните събития, обясняват запознати. Според клюката Илиева отскача почти всеки месец до новото си жилище. Твърди се, че именно в Париж Мая се запознава с новия си приятел. След раздялата с Ники Шванца Илиева дълго време не иска да чува за нова връзка. Галантността и добрите маниери на мистериозния господин все пак я карат да промени мнението си. Според слуховете двамата са заедно от почти половин година, като именно той я кара да вземе решение за окончателното напускане на страната.

Така с нова любов и жилище до Айфеловата кула вдовицата на Георги Илиев пристъпва и към последната част от плана за оттегляне. В края на миналата година вдовицата на Главния ликвидира "ВАИ Холдинг". Емблематичното дружество е пряк наследник на скандалната застрахователната компания ВИС-2 и предшествалата я охранителната фирма ВИС-1. Чрез холдинга през годините бяха инвестирани милионите, изкарани от рекет, силово застраховане и трафик на дрога от братята Васил и Георги Илиеви, спомнят си криминалисти. След техните екзекуции едноличен собственик на висаджийската структура стана Мая Илиева.

Решението за закриване на "ВАИ Холдинг" е взето в края на миналата година, показват документите в Търговския регистър. След като собственичката взема решение, операцията е реализирана от мистериозната рускиня Лариса Маткова, която от няколко години движи бизнеса на Илиева. Следвайки дадените указания, Маткова изготвя план за ликвидирането на холдинга и лично придвижва сложните процедури.

В резултат висаджийската структура е заличена и на нейно място се появяват три нови фирми - "ВаиДО 17", "ВаиСМ" и "ВНЛ 17". Според документите дружествата са с капитал от по 50 000 лв. с предмет на дейност консултантски услуги, свързани с данъци и връзки с държавната администрация. В същия момент трите фирми наследяват от "ВАИ Холдинг" пари по сметките или имущество за над три милиона лева. Управител отново е рускинята Лариса. Според запознати тя е изключително близка до вдовицата на Георги Илиев. За нея се твърди, че ще е човекът, движещ бизнеса на Мая Илиева, докато тя харчи богатството си в Париж и Доминикана с новия си приятел.

Очаква се рускинята да отговаря и за туристическия бизнес на Илиева. Чрез фирмата си "Съни Сенд" тя е собственик на хотелите "Гладиола", "Гладиола стар" и "Акация" в курорта Златни пясъци. На Слънчев бряг вдовицата контролира хотелите "Орел", "Астория" и емблематичния "Дюн", построен в нарушение на всички правила директно на плажа. След мащабни реконструкции хотелите всяка година носят по няколко милиона лева печалби.

Реклама
Реклама
Реклама