Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6773085 www.bgdnes.bg

Явор Кръстев, баща на Яна, убита в Борисовата: Желая да удуша Чеци!

Страх ни е, че Николай Русинов скоро ще се разхожда свободно и може да посегне отново

"Ходене по болници, ядове, сълзи, успокоителни и безсъние. Ходим като сомнамбули с жена ми Росица и се въртим като луди. Нашето най-голямо притеснение е на 200 метра от вкъщи - гробът на Яна." Това е животът на Явор Кръстев в последните 6 години, които минават като в ада. Той е баща на удушената и убита жестоко в Борисовата градина Яна Кръстева. 28-годишната девойка не успя да осъществи мечтата си да следва психология в Софийския университет, защото бе умъртвена в деня на приемането си, след концерт в столичния парк през 2011 година.

Реклама

Единственият подсъдим за убийството на момичето е спедиторът Николай Русинов-Чеци. Той е в ареста, докато делото се точи през всичките тези години, и продължава да твърди, че е невинен. Всеки момент Върховният касационен съд трябва да се произнесе за съдбата му.

"Броим дните. Три месеца и 5 дни няма решение. Целият този процес ни съсипа физически и се поболяхме", вайка се почерненият баща. Той настоява за доживотна присъда за подсъдимия Чеци, защото е убеден, че това е извършителят на престъплението.

"Опасяваме се, че много се разводни цялата работа. Най-големият ми страх е, че този жесток убиец може да се разхожда след 5-6 години свободно из София и да посегне отново", казва Явор Кръстев. Той отдавна не е сънувал дъщеря си, приема успокоителни, за да може да спи. Надява се, че възмездието ще внесе доза спокойствие в смутния живот на почерненото му семейство.

"Сякаш над нас тегне прокоба. Малко преди Яна загубих първия си братовчед, зет му, жена му, сестра му и преди няколко дни взехме в ковчег племенника ми Емил. Всички тези покойници ги сънува дъщеря ми Даниела. И Яна е сънувала - била весела, щастлива", разказа Явор Кръстев.

Той е частен обвинител срещу подсъдимия Чеци и присъства на всяко едно заседание от процеса. Шест години слуша в детайли за мъчителния начин, по който дъщеря му е умирала в агония в продължение на половин час. Била е млатена, притискана, душена и насилвана, след което захвърлена в храстите и покрита с мръсно шалте. Открита е ден по-късно от охранител на конната база.

"Не искам този мръсник да се измъкне. Не мога да го проумея, ако се случи. На последното заседание се прави на шут и имах страшното желание да го удуша", спомня си Явор Кръстев за последната си среща с подсъдимия Чеци. По време на заседанието пред върховните магистрати Русинов се оплака, че се опитват да го отровят с вода, дадена му от майка му. Започна да припада и да се тръшка, че го държат жаден от сутринта.

Реклама

"Най-обидно ми беше, когато поиска да го оневинят. Не бил, видите ли, извършил престъплението. Аз нямам никакво съмнение, а и доказателства има достатъчно", убеден е във вината на Чеци почерненият баща.

В смъртоносната вечер Чеци си тръгва с Яна от заведение. Твърди, че правили доброволен секс и я оставил да спи на земята. Според биологичния материал 5 от 7 косъма по тялото на жертвата са негови. Негови биологични следи са открити по местопрестъплението и вещите на Яна. Трафологична експертиза доказа, че тя е била насилствено съблечена, нападната в гръб и удряна многократно по вече кървящите рани. Телефонът на Чеци също е засечен в района на парка по времето, когато е било удушено момичето.

"Нито веднъж този човек не ме погледна в очите. На едно от заседанията останахме двамата в залата в почивката. Гледах го втренчено и той знаеше, че го наблюдавам. Не погледна към мен. Просто се вижда, че е той", категоричен е Явор Кръстев.

Бащата на Яна изключва варианта Чеци да признае за престъплението. Все още вярва във възмездието и казва, че само тогава ще усети покой.

"Яна няма да я върна, но убиецът се надявам да гние доживот в зандана!", плаче неутешимо един баща, водещ 6-годишната съдебна война в името на дъщеря си.

Знаел, че тя умира

Делото срещу Николай Русинов-Чеци стига за втори път до последната инстанция. През май 2017 година Софийският апелативен съд го обяви за виновен, но намали доживотния му затвор на 20 години зад решетките. Според мотивите на магистратите той е осъзнавал, че я убива по жесток начин.

В момента на убийството е имало и други, неустановени към момента лица, които са съучастници на престъплението. Твърди се, че те са държали ръцете на жертвата, докато Чеци я притиска с тялото си и я насилва.

Според магистратите доказателствата за нараняванията по тялото на момичето и по тялото на Русинов доказват "явно нежелание от страна на пострадалата за интимност с подсъдимия".

След извършване на престъплението Русинов е започнал да прикрива следите си, като едно от нещата било да изключи мобилния телефон на Яна, така че да не бъде засечен от клетка на мобилния оператор. В мотивите си съдиите обобщават, че към този момент момичето вече е било мъртво. След това Чеци умишлено е напуснал страната, уж по работа. От Румъния е следил новините и е знаел, че го издирват. По-късно заминал за Турция, откъдето имал намерение да отлети за Южна Африка.

Реклама
Реклама
Реклама