Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6773985 www.bgdnes.bg

Врабчетата измират едно след друго

Виждали ли сте скоро врабчета в някой по-голям град? Няма и да видите! Малките пилета скоростно измират, като основни виновни за това са мръсният въздух и градският шум, обявиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

"Резултати от проучване показаха, че популацията на домашното врабче е намаляла с близо 31% за последните 11 години. Врабчетата като градски птици могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която и ние живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи, високи нива на шума - това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява", обясниха от организацията.

Реклама

Заради тревожната статистика през месец май започва кампанията "Ние броим врабчетата", която има за цел да преброи малките пернати. В нея може да се включи доброволно всеки. На 8 април миналата година 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета.

Тази година преброяването ще е през май, защото тогава трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще станат ясни местата, които предпочитат за отглеждане на малките си.

"Броенето ще ни помогне да установим численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас. Ще провеждаме кампанията всяка година", обясниха от дружеството.

От БДЗП разкриват какво да правят врабчебройците:

1. Изберете си най-удобното за вас място за броене, което да може да посещавате и в бъдеще - отбележете го на нашата интерактивна карта (има я на сайта).

2. Точно за 10 минути пребройте колкото врабчета видите или не видите - това също е много важно.

3. Запишете броя на наблюдаваните врабчета, вида им и отбележете особеностите на мястото за броене (парк с дървета, междублоково пространство, булевард, селска улица и др.).

4. Може да преброите повече от едно място, но разстоянието между отделните места трябва да е повече от 300 м и да успеете да направите броенето. Запишете данните в сайта.

Успех на всички, които се включат в инициативата!

Реклама
Реклама
Реклама