Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6775306 www.bgdnes.bg

Народът лудна да спасява щъркели

Десетки българи приютиха замръзналите птици

Два сокола също живеят втори живот

Картинката на премръзнали и вледенени щъркели из полята буквално разтопи сърцата на българите.

Каузата да се спасяват птиците, символ на пролетта, се разнесе из страната със скоростта на епидемия. Добротата, се оказа, също е заразна. Тя зарадва дългокраките птици, които станаха съквартиранти на десетки нашенци. Налягали до запалените печки и завити с родопски одеяла, черно-белите вестители на пролетта живеят втори живот благодарение на новите си "осиновители".

Реклама

Всичко започна от Сафет Халид от силистренското село Зарица, който приюти вкъщи пет щъркела, за които се грижи, докато времето се оправи. За благородната си постъпка той вече е номиниран за "Достоен българин" за 2018-а от "24 часа".

Последваха го исперихчани. И там състрадателни хора прибраха премръзнал щъркел. Нагостиха го, стоплиха го и го подсушиха. А птицата вероятно ще помни до края на живота си топлата постеля.

Щъркел спасява и 45-годишна разградчанка. Жената вижда в нива край разградското село Киченица мръзнеща самотна птица, докато пътува в района по работа. На връщане няколко часа по-късно тя пак е на същото място. Жената спира колата, влиза в нивата, взима замръзналия щъркел на ръце и го понася към автомобила. Първоначално вкочаненото животно не се съпротивлява, но стоплено от прегръдката, клъвнало по ръката спасителката си. Тя отнесла щъркела на топло в къща на роднини, които ще се грижат за него. После отишла в Спешна помощ и казала "ухапа ме щъркел", което хвърля в ступор медиците. Промиват раната и с усмивка я изпращат.

Десетки бедстващи щъркели има и в община Дулово. В общинските гаражи са приютени 20 птици в по-тежко състояние. Осигурена им е риба за храна, както и отопление. Мнозина прибират дългокраките на топло по къщите и стопанските постройки. По информация на кмета броят на бедстващите птици в Дуловския район е над 300. Ловни дружинки по места се организират и обхождат землищата за бедстващи животни. Служители от община Дулово правят оглед край пътищата за премръзнали и в по-тежко състояние птици.

В шуменското село Наум семейство приюти на топло до печката в кухнята и на леглото близо 10 измръзнали щъркела и ги предпази от гибел.

В село Браничево пък спасиха два сокола. Красивите птици същи живеят втори живот, споделя Юкуб Бошнак от шуменското село.

Реклама
Реклама
Реклама