Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6775783 www.bgdnes.bg

Костурът полудя

Костурът направо полудя! В снежното време апетитът на тази риба се изостря до неузнаваемост. Големите парчета направо освирепяват от студа и падащите снежинки.

След като в момента вече е в сила забраната за улов на щука и бяла риба, то за любителите на хищни риби в езерата като алтернатива остават сомовете и костурите. Първият вид е изявено топлолюбив и се храни само при значително повишение на температурата на водата. И да се улови сом в това време, то това би било по-скоро щастливо изключение. Не така стои въпросът при костура.

Реклама

Този раиран хищник става все по-желан улов в последно време, въпреки че до неотдавна бе считан за вреден плевелен вид. У нас са регистрирани доста рекорди за изваждани костури с тегло над 2 килограма. Дори и риба над половинка се счита за особено престижен улов.

Костурът, подобно на останалите хищни риби у нас, се размножава по това време от годината, но за него специална забрана няма. Разпространен е в почти всички наши язовири, има го и по реките, но там популацията му не е голяма. Предпочита стоящите води. Прекарва зимата на по-големи дълбочини, но вече започва да се изтегля в по-плитките участъци и може да се лови успешно на 2-3 метра под повърхността.

Костурът се лови успешно както на изкуствени примамки, така и на плувка или дъно. В снежно време определено по-добрият вариант е малката жива рибка. Удачна стръв са щипоците и кубинките. По-дребните екземпляри налитат здраво и на торен или бял червей.

Хубава серия от костури в момента може да се направи на язовир ДБебрешУ край Ботевград. В района на устието ледът отдавна е разтопен, което привлича десетки въдичари. Хващат се основно костури по педя. Далеч по-едри са парчетата на "Доспат". Търсят се по заливите с каменисто дъно. На този водоем може да се разчита и на улов от дъгова пъстърва. За софиянци възможности за улов на едър костур предлага язовир "Искър".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама