Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6776678 www.bgdnes.bg

Столичен адвокат зад афера с 50 автомата "Узи"

Картечниците внасяни, за да бъдат деактивирани и предадени на колекционери

Афера с 50 картечни автомата "Узи" върти столичен адвокат, научи "България Днес". И.П. е осъден на 3 години затвор за това, че снабдява шестчленна банда с огнестрелните оръжия, които, вместо да бъдат деактивирани и продадени на колекционери, са пласирани като бойни.

Групата бе разбита на 19 ноември 2016 година. По време на акцията са задържани 7 души, разкрива запознат с разследването, но с обвинения тогава се сдобиват само шестима от тях. Това са нароченият за тартор на групата Йордан Йорданов, брат му Веселин Йорданов, баща им Данаил Георгиев, стругарят Тодор Йорданов, гаджето на боса - атрактивната блондинка Маргарита Тодорова, и аверът му Георги Яначков.

Реклама

И.П. не бе посочен като участник в групата в самото начало, въпреки че от прокуратурата официално съобщават тогава, че именно той е човекът, който снабдявал членовете на бандата с пушкалата. Разпитан е и е освободен.

"Лицето е установено и разпитано. Той е лицензиран търговец на оръжия. Проверен е и всичко при него е изрядно", обявяват от прокуратурата малко след задържането на бандата. С тези мотиви повече от 5 месеца разследващите оставят без никакво обвинение човека, снабдил групата с десетки картечни пистолети "Узи". В крайна сметка И.П. е приобщен към бандата и той е единственият, който не се споразумява с държавното обвинение и настоява да бъде съден по общия ред. Той се оказва и с най-суровата присъда от всички задържани за нелегалната търговия - 3 години затвор.

"Оръжейният търговец И. П. внесъл законно от Чехия 50-те узита. Имал е лиценз за това. Преди да ги продаде на групата, е трябвало те да бъдат деактивирани и негодни за стрелба. Вместо това те са предадени като бойни, впоследствие номерата им са били заличени и са подготвени за нелегална продажба", обясняват от прокуратурата.

Проверка на "България Днес" показва, че през последните години И.П. не е собственик на фирми, които притежават лиценз за внос и търговия на оръжия. Така не става ясно на какво основание и на чие име той е внесъл автоматичното оръжие в България. Експерти обясняват, че за узита почти няма легален пазар в България. Причината е закон, според който автоматично оръжие може да притежават само армия и полиция, но не и за частна употреба.

В същото време проверка на вестника показва, че фирми за търговия с оръжие имат близки на юриста. От информацията на прокуратурата не става ясно дали именно чрез техните дружества е извършен вносът на узитата и дали това ще е основание за отнемането на лиценза им.

Според прокуратурата И.П., вместо да пласира стоката на официални клиенти, той месеци наред е изкарва огнестрелните оръжия от склада. Стоката е предавана в брезентови чанти на Йордан Йорданов и баща му Данаил. Те от своя страна имали грижата заедно със стругаря Тодор Йорданов да подготвят оръжията и да заличат серийните им номера.

Реклама

Още преди внасянето на обвинителния акт в спецсъда единият от бандата Георги Яначков успява да се споразумее с прокуратурата срещу съдействие и признаване на вина той получава 2 г. условно с 4-годишен изпитателен срок.

Само месец след като на 6 юли 2017 година спецпрокурорите внасят в съда обвинителен акт срещу бандата, още петима от тях се признават за виновни и получават по-леки присъди. Йордан Йорданов е наказан с 1 година и 10 месеца затвор. По делото е наложена ефективна присъда и на баща му Данаил Георгиев - 1 година и 3 месеца зад решетките. С условна присъда от 2 г. се измъква гаджето на боса Маргарита. Братът на тартора Веселин Йорданов и стругарят Тодор Йорданов са осъдени на 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок.

Репортер на вестника потърси за коментар адвокат И.П. на номер, публикуван на сайта на Софийската адвокатска колегия. След няколко опита на телефона отговори мъж, който заяви, че не познава такъв човек.

Пушкалата били за ислямисти

За ислямисти са били предназначени 50-те автомата „Узи“, открити у разбитата от ГДБОП банда, съобщиха своята версия в началото на разследването срещу групата от спецпрокуратурата.

"Нито един автомат "Узи" не е бил пласиран нелегално на черния пазар. Спипаните 50 броя, които са били подготвени за продажба, са всички, с които бандата е разполагала от този вид. Успешно са търгувани други огнестрелни оръжия", категорични са към тази дата от спецпрокуратурата.

След атентата във френското издание "Шарли Ебдо" през 2015 година се появи информация, че ислямистите, които стоят зад касапницата, са използвали оръжие, доставено им от България.

Реклама
Реклама
Реклама