Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6776748 www.bgdnes.bg

Темида изтърва 4-мата от "Бандата на Оушън"

Хакерите на ротативките излизат от килията

Няма кой експерт да изследва джаджите, с които са манипулирали покермашинките

Липсата на експерт проваля разследването срещу четиримата мъже, измислили шашма за манипулиране на ротативки в казина! Обвинителите от Софийската районна прокуратура не могат да открият вещо лице, което да изследва машинките, с които са правени манипулациите, научи "България Днес". По случая трябва да се направи техническа експертиза на намерените в групата уреди за манипулация, търси се вещо лице, което да разбира и от хазарт, и да има технически познания, разкриха от прокуратурата.

Реклама

Заради това, че все още не могат да се изследват джаджите, четиримата изобретателни апаши, действали като "Бандата на Оушън", е трябвало да бъдат освободени. Това са Цило Балабанов, Илия Мигдалов и братята Лъчезар и Божидар Рухови. Двама от тях са от Варна, а другите от Пловдив и София. Събрали се преди няколко месеца и разработили схема, чрез която дистанционно си осигурявали достъп до игралните апарати и променяли данните в софтуера им благодарение на магнити.

Те са задържани на 15 март и са престояли зад решетките по-малко от 24 часа. Въпреки гръмките изявления на ченгетата за акцията уликите срещу бандитите не стигнали, дори да им бъдат повдигнати обвинения, и те са освободени без каквато и да е мярка за неотклонение.

При акцията пред казино в Нови Искър антимафиоти тарашат задържаните и колите им. Откриват в единия от мошениците платка с кабели, а в друг - няколко машинки, наподобяващи дистанционни. Въпреки това към момента не може да се докаже, че именно с тези джаджи са извършвани измамите. В задържаните са намерени 17 бона, които се предполага, че са плячката им от вечерта.

По данни на антимафиоти групата е действала и в други игрални зали на територията на цялата страна. При ударите всеки от членовете на бандата имал определена роля – един отвличал вниманието на крупиетата, друг заставал пред ротативките, а трети активирал с дистанционно машинките, за да излезе джакпотът. Четвъртият стоял пред игралната зала като отцепка, за да предупреждава за изненади.

Групата е изградила иновативен механизъм за дистанционен достъп до игрални автомати, посредством който изменяли компютърно-информационните данни в софтуера на хазартните съоръжения и реализирали неправомерни печалби в особено големи размери, издадоха антимафиоти. Разследването се води по чл.212а от НК - за имотна облага чрез манипулиране на компютърни данни. По това обвинение бандитите ги грозят от 1 до 6 години пандиз и глоба до 6 бона.

Разследват се данни, че преди да използват новия метод, мошениците са се занимавали с точене на банкомати. Според запознати единият от хакерите е бил задържан няколко пъти в чужбина и осъждан. Това навело разследващите в посоката, че апашите може да са действали и в чужбина и да си взаимодействали с "колеги" от други страни. Затова по линия на международното полицейско сътрудничество ще се търсят техни авери.

Реклама
Реклама
Реклама