Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6778080 www.bgdnes.bg

Разследват командира от ИДИЛ за рязане на глави

Брутални кадри с рязане на глави са открили разследващи в компютъра на командира от ИДИЛ - сириеца с български паспорт Ахмед Рафи Мусто, научи "България Днес". Гнусните записи как се обезглавяват хора от членове на "Ислямска държава" са намерени на компютъра на сочения за терорист и са дадени на специалисти за изследване, разкриват запознати.

Още при ареста на Мусто стана ясно, че той е заснет в клипове на ИДИЛ, за които се сражавал между 2013 и 2016 г. Това потвърждават и двама анонимни свидетели, които дават показания и разказват за боевете му в редиците на "Ислямска държава".

Реклама

При тараша в дома на сириеца бе открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на Мусто към организацията. Документът дава право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия. По данни на разследващите сириецът с българско гражданство е взимал активно участие в бойните действия като фигура с ръководни функции.

Освен експертиза на файловете от компютъра на командира от ИДИЛ криминалистите са събрали още много доказателства, включително и данни от използвани специални разузнавателни средства. Разследването се затруднява от множеството улики и това, че те са на арабски език. За изследването им се ползват услугите на преводач.

"От над 30 години съм в България", призна пред магистратите Ахмед Мусто. Той бе категоричен, че знае български писмено и говоримо, и отказа да ползва човек, който да му помага с превода. От съда сириецът с български паспорт поиска да бъде пуснат от ареста, където стои вече половин година. Съдиите от Апелативния спецсъд засекретиха разглеждането на мярката, като се позоваха на опасността от разгласяване на държавна тайна. "България Днес" обаче научи, че Мусто се оплаква от херния и именно заради влошеното си здравословно състояние иска да напусне килията.

Магистратите го отрязаха, като прецениха, че има достатъчно доказателства срещу него. Ахмед Мусто е обвинен в тероризъм, както и за държане на акцизни стоки - тютюн за наргилета. За нелегалното производство на тютюна бяха задържани още Алаа Массам, Абдул Шехо и съпругата му Иванка Шехо. С печалбата на престъпната група за производство и разпространение на тютюн за наргиле вероятно е финансирана "Ислямска държава", сочат агенти.

Според тях търговията с тютюна е служела като параван и се е използвала като основен източник на приходи, отклонявани към терористите. Тютюнът е бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. Суровият нарязан тютюн е изкупуван от производители в страната и доставян в София. В специално помещение, обособено в бившето култово заведение "Вагон-ресторант", тютюнът се обработвал в кофи с различни есенции и химикали, без да се спазват каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания.

Оттам суровината е превозвана в няколко софийски склада, където работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати купувачи от арабски произход, разкриват разследващите.

Половин тон тютюн по куриер

Към страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан по куриерска фирма, като дневно се изпращали сериозни количества от около 300-500 килограма, установяват антимафиотите. При претърсванията в складове и жилища на участниците в схемата те открили три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, и машини за опаковане на готовата продукция.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама