Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6778361 www.bgdnes.bg

Божидар Димитров: Не съм в конфликт на интереси с дъщеря си!

15 000 лв. не са 15 милиона, срамота е да се занимаваме

КОЙ Е ТОЙ

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол. Доктор на историческите науки, старши научен сътрудник II степен и почетен професор на УНСС. Министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, в първия кабинет на Бойко Борисов. Вчера Димитров бе обвинен в конфликт на интереси от антикорупционната комисия. Според твърденията като директор на Националния исторически музей той е възложил два договора на фирма на дъщеря си и племенниците си през 2015 г.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Проф. Димитров, как ще отвърнете на твърденията на антикорупционната комисия, че в конфликт на интереси сте възложили поръчки за хиляди левове на дъщеря си Мария и племенниците си през 2015 година?

Реклама

- Това е просто част от нещата, които се правят на онези, които искат да се изявят като политици. Марк Твен го е описал.

- Защо?

- Позицията ми на директор на НИМ в течение на 20 години ми даваше възможност да давам поръчки на фирмата на дъщеря ми да издава книги. Но това е, при положение че исках да бъда в конфликт на интереси с нея. Събрали са се хора, направили са си акционерно дружество, в което няма нищо лошо. В случая е съвсем различно.

- За какво става дума?

- В една безумна нощ преди три години в 1 ч. след полунощ ми се обадиха от отдела за борба с престъпленията против културно-историческото наследство към ДАНС. Мога веднага да ви дам мобилния телефон на служителя, за да потвърди информацията. Казаха, че са заловили крупен дилър на културно-исторически ценности, който се казва Добромир Христов.

Отворих музея след полунощ и направо ахнах, като видях какво носят. Това бяха над 100 съда, като по-голямата част бяха стъклени от времето на римската епоха. Рядко излизат на бял свят. Бяха повече, отколкото има и Националният археологически музей, защото се трошат, а тези бяха истински и цели.

- Какво се случи тогава?

Реклама

- Лицето направи, както правят мнозина заловени бандити в неговия случай - така нареченото доброволно дарение на Националния исторически музей. Това е с цел да избегне огромни разходи за адвокати и дело и почти сигурна присъда. Така навремето направи и Желязко Императора.

- Вие приехте ли го?

- Съгласих се на дарението, както винаги съм правел. Тогава заловеният Добромир Христов ми каза, че щом е дарение, значи заслужава своя зала, както Боян Радев със своята дарена колекция и каталог на предметите. Отговорих му, че няма проблем, но нямаме пари за тази цел. Тогава той отвърна, че ще дари 20 000 лв. за изготвянето на каталог и ще дари колекцията, когато му се даде готова книжката. Казах му - ок.

- Какво стана после?

- Затова трябваше да се действа бързо. Ако я дам поръчката по редовния път да се изготвя, три месеца отекоха директно. Нямаше да бъде готова и Христов можеше да се откаже през това време. Затова дадох каталога да се изготви на позната фирма, която го направи за 3-4 дни. Това е въпросната фирма, в която участва и дъщеря ми. За жалост Добромир Христов изчезна от хоризонта. Смени си телефона и май е в чужбина, както чувам от хора, които го познават. Защото аз не го познавам.

- Къде е конфискуваната от него колекция и каква е съдбата на този каталог?

- Колекцията си стои в НИМ и може да я снимате, ако ви разрешат. Но това едва ли ще стане, защото съдовете се водят веществени доказателства по дело. А може би няма и дело и Христов се е отървал. Трябва да се провери. Каталогът е отпечатан и също е в музея. Това е истината. Просто бързината, с която трябваше да действам, наложи да дам на много позната фирма, дето се вика, която за 3-4 дни я направи.

- Заключението на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество е съвсем различно. В него е записано, че сте платили втората половина от сумата още преди да е изготвен каталогът. А е трябвало след като излезе. Освен това въпросният каталог е бил готов две години след определения срок. Това как ще коментирате?

- При всички случаи не става дума за държавни пари. Конфликт на интереси става за държавни пари. Това са дарителски средства и не могат да се използват за друго освен за този каталог. А и сумата е 15 000, не са 15 милиона. Срамота е въобще да се занимавате с това. Но както и да е. Разбирам - Божидар Димитров, кандидат за губернатор. Явно е умишлена атака срещу мен. Минали са 3-4 години от случая. Защо точно сега се изважда, когато основах движение. То дори не е партия. Явно това притеснява някого. Но не знам кого.

Реклама
Реклама
Реклама