Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6780295 www.bgdnes.bg

Любо Гребеца трепери от атентат

Страх за живота му сковава Любомир Димитров - Любо Гребеца от бандата за отвличания "Наглите", научи "България Днес". Опасният бандит бе осъден на затвор доживот за убийствата на Юлиян Лефетеров-Кокошката и Иван Пайнавелов-Сапата през далечната 2009 г.

Наказанието на Гребеца бе наложено от Софийския градски съд (СГС) в петък и оттогава той бил обзет от паника за сигурността си в панзида, където излежава и друга присъда. Тя е за участие за отвличания с "Наглите", които подлудиха родни богаташи с похищения срещу огромни откупи преди десет години.

Реклама

Кошмарът на Гребеца е мистериозен маскиран човек, който е свидетел на бруталната смърт на Кокошката и Сапата. Лефтеров е отвлечен и застрелян на 8 януари 2009 г., а Пайнавелов - на 12 април 2009 г. Телата им бяха открити в Плана планина през 2010 г.

Въпреки дългогодишното разследване и проточилия се съдебен процес, с десетки проведени заседания в зала, самоличността на "Човека с маската" остава неизвестна. Именно това хвърляло в паника осъдения на доживот Любомир Димитров, твърдят запознати. По думите им той много добре знаел кой е маскираният и това го докарало до луда паника за живота му. Твърди се, че зад черната маска се криел доверен човек на боса на "Наглите", който е натоварен от шефовете да следи изпълнението на престъпленията да минава без засечки. Негова била и задачата парите от прибраните откупи да стигат до босовете на бандата, които не са установени по време на разследването. Откакто е задържан, Гребеца мълчи и не разкрива кой е "Човека с маската", който е присъствал на ликвидирането на Лефтеров и Пайнавелов.

Според запознати за самоличността на тайнствения участник в бруталните престъпления мълчал и основният свидетел срещу Любомир Димитров - Даниел Димитров - Данчо Релето. Даниел Димитров е осъден на 18 години по друго дело за няколко отвличания с "Наглите".

Релето и Гребеца са приятели от години, но след разбиването на жестоката банда Даниел се обръща срещу Любомир и първоначално дава показания като анонимен свидетел на 8 януари 2010 г. Разследващите установяват, че Релето присъствал на убийствата на Лефтеров и Пайнавелов. Според доказателствата отвличането на Юлиян било замислено със знанието на жертвата като план за изкарване на бързи пари от откуп, който щял да бъде искан от роднина на Лефтеров. За живота му са платени 40 хил. евро. Гребеца ги прибрал месец след като Юлиян е убит. Релето е присъствал и на разстрела на Пайнавелов. Димитров ликвидира Сапата заради стар спор за кола. Гребеца и „Човека с маската“ натоварили трупа на Пайнавелов в джип, закарали го в местността Умни дол. Там изкопали яма и заровили трупа. Впоследствие бандитите от "Наглите" са задържани, но маскираният непознат се изплъзва.

Преди съдът да произнесе наказанието на Гребеца, неговият адвокат заявява, че целта на делото е да бъде скрит „Човека с маската“, защото ако бъде разкрит той, ще се разбере и кои са шефовете на "Наглите". В пледоарията си защитникът заявява, че клиентът му се страхува за живота си, в противен случай щял да каже "кое как е било в действителност".

"Не съм убил никого, бях много близък и с двамата. С Иван Пайнавелов никога не сме се карали", казва в последната си дума Любомир Димитров.

На косъм от свободата

Любомир Димитров бе на косъм от свободата, след като подава молба за предсрочно освобождаване от затвора през миналата пролет. Делото в Софийския градски съд (СГС) минава тихомълком, тъй като пресслужбата на ведомството премълчава за предстоящото заседание и не го обявява на сайта си. Градските съдии уважават молбата на Гребеца за предсрочно освобождаване. Една крачка дели бандита от свободата, когато в свое разследване в. "24 часа" съобщава за скандалното решение на СГС. Избухва обществен скандал. Прокуратурата протестира решението на градските съдии пред по-горната инстанция - апелативен съд, който порязва мераците на Гребеца за предсрочно освобождаване. След това той още няколко пъти подава молби да бъде освободен от затвора, преди да е изтърпял цялата си присъда по делото "Наглите", но те са отхвърлени.

Реклама
Реклама
Реклама