Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6780297 www.bgdnes.bg

Наказвани граничари пазят летище София

Любопитни биографии, свързани с огромни гафове и дори криминални разследвания, имат част от граничните полицаи на летище София, пропуснали без проверка влизащи в страната чужденци, показа проверка на "България Днес".

Скандалният случай се разиграва миналия вторник, но няколко дни е крит от униформените на аерогарата. Малко след 15,20 часа на летището каца полет от Париж. Слизайки от самолета, първата група пътници се отправят към гишетата за паспортен контрол на терминал 2. Там обаче по това време липсват служителите, които трябва да ги проверят. След като се суетят няколко минути изумените пасажери необезпокоявано минават граничната зона. Десетина минути след това граничните ченгета се усещат и все пак се връщат на работа. Така част от пътниците са проверени. Вместо моментално да напишат доклад за скандалния случай, униформените правят опит да го покрият. До подаване на рапорт се стига два дни по-късно, обяви вътрешният министър Валентин Радев.

Реклама

"Добре че полетът е от Париж. Те са преминали проверка през едно европейско летище и това е гаранция, че не са влезли терористи", заяви Радев.

След като в петък информацията стига до медиите, от МВР започват спешна проверка. При разпитите седемте гранични ченгета обяснили, че докато пътниците влизат, са били до тоалетната или пиели кафе забравяйки отворени вратите на граничните коридори. На свиканата в събота спешна пресконференция министър Радев обяви, че разсеяните граничари моментално са отстранени от работа, а разследване започва и срещу шефовете им. До няколко дни трябва да стане ясно колко от "разсеяните" граничари ще бъдат уволнени. Имената на нарушителите и техните началници обаче не бяха оповестени. Според запознати пропускът е умишлен, а причината е, че повечето граничари се ползват с високопоставени протекции. Според сайта "Брейкинг" шефката на разсеяната смяна е наказвана четири пъти заради подобни случки, но информацията не е огласявана. Така не става нужда и дамата в униформа да бъде уволнена.

Прелюбоптна биография има и шефът на Регионална дирекция "Гранична полиция - Аерогари" комисар Милен Пенев, който също се проверява за аферата с пътниците от Париж. В началото на 2015 г. Пенев бе назначен за шеф на Гранична полиция. Там Пенев изкара само четири месеца, след което бе отстранен от тогавашния министър Румяна Бъчварова. Причина за рокадата не бе обявена официално. Според сайта "Вевести" отстраняването на Милен Пенев има връзка с пропуснатите дни преди това тирове с контрабандни цигари през ГКПП Капитан Андреево. Вместо да бъде уволнен, Пенев се озовава начело на дирекцията, отговаряща за аерогарите. Причина за снизхождението е фактът, че полицейският шеф е кумец на важен фактор в МВР, обясняват запознати.

Проверка върви и срещу шефа на ГКПП Летище София Явор Русинов. Негови колеги припомниха, че през май миналата година той бе задържан след разбит от прокуратурата ВИП канал за изнасяне на мигранти през летището. При операцията бяха задържани двама гранични полицаи, двама чужденци, организирали канала, и двамата мигранти, готови за извеждане от страната. При разпитите става ясно, че срещу рушвет от 5000 евро на човек се гарантирало свободно преминаване на мигранти през летище София към страни от ЕС с подправени документи. След акцията прокурори обявиха, че схемата е покровителствана именно от Русинов, който е задържан, но впоследствие вината му не е доказана. Вместо това с обвинения се сдобиха двама редови гранични полицаи и началник-смяна на летище София. Техният пряк ръководител, допуснал да се реализира аферата, дори не е наказан дисциплинарно.

Стари прегрешения

Оказва се, че Русинов има и стари прегрешения като служител в Гранична полиция. През 2001 г. той е уволнен дисциплинарно, след като допуска до полет за Англия 4-ма виетнамци с фалшиви входни визи и печати. Впоследствие е върнат на работа от съда заради неправилно издадена заповед за уволнение.

Преди да бъде уволнен тогава, Русинов е засечен като организатор на канал за извеждане на ромки за проституция в Холандия и Германия през летището, като срещу всяка изведена жена получавал процент в германски марки тогава, пише сайтът "Брейкинг". Електронното издание припомня, че Явор Русинов е син на генерала от ДС и бивш зам.-министър на МВР от времето на Атанас Семерджиев Първан Русинов.

Реклама
Реклама
Реклама