Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6782038 www.bgdnes.bg

Куката: В ареста съм заради "Килърите"!

Плевенският кримигерой Камен Балбузанов-Куката гние в ареста заради показания срещу "Килърите" на Пешо Сумиста! Бомбата хвърли в спецсъда адвокатът на Куката Илиян Василев, научи "България Днес". По думите на защитника клиентът му бил заплашен заради показанията си срещу определена организирана престъпна група и тарторите й.

Юристът не посочи конкретно бандата на Сумиста, но даде да се разбере, че заради намесата си Куката си е подписал смъртната присъда и е нарочен за физическо елиминиране. Враговете му искали точно това. Заканили се, че ще използват връзките си в съдебната система, за да му уредят дълъг престой зад решетките, поясни Василев.

Реклама

Камен Куката оцеля при два неуспешни атентата през ноември 2008 пред дома си и 2009 г. в бар "Латино". През 2010 г., докато гледа репортаж за "Килърите" по телевизията, разпознава душманина си, който стреля на два пъти срещу него. Още на следващия ден дава показания в полицията и посочва Георги Петков-Дачи. Казва, че познал душманина си по патешката походка.

Още тогава при едно от явяванията си в съдебната зала в Плевен соченият за килър крещи в несвяст - "Снимайте, снимайте и кажете на Куката, че ще иде в ада". За стрелбата в кафенето Дачи получи 20 години пандиз. Той е признат за виновен за предумишлен опит за убийство по начин и със средство, опасно за мнозина - пистолет "Макаров".

От близо година и Куката търка нара. Той е закопчан като тартор на организирана престъпна група, която изнудвала търговци да използват услугите на конкретна охранителна фирма. Освен Балбузанов подсъдими са Иво Биросвски - Иво Бокса, плевенският прокурор Димитър Захариев, служителят от "Съдебна охрана" Мирослав Минков, Валентин Георгиев, Илиян Михайлов, Иван Стойчев и Петьо Христов. Според обвинението действащият по онова време прокурор е разпореждал на Минков да заплашва свидетели, които биха говорили срещу Балбузанов и другите задържани.

Разследването приключи само за 8 месеца, предвид, че делото бе разтакавано между двете спецсъдилища заради постоянни искания за промяна на мерките за неотклонение на Куката, Бокса и прокурора. Процесът бе вкаран в спецсъда, но продължава да цикли, след като в петък магистратите отново не можаха да дадат ход на разпоредителното заседание.

Причината е, че един от адвокатите е опериран и ще се възстановява три месеца, а клиентът му държи на него. Освен това повечето от сочените за пострадали от рекета отсвириха делото и не се появиха в съдебната зала. Основният свидетел - земеделецът Светослав Илчовски, не дойде, въпреки че е редовно призован. Тодор Мангъров и Вяра Първанова се оправдаха, че са в чужбина, Светослав Нинов изпрати адвокат, а Иван Иванов казал, че иска да е частен обвинител, но пропуснал да посочи да започва ли делото без него. Пред съда дойдоха само Иван Динев, Красимир Кръстев и Бойко Първанов. В края на април магистратите отново ще пробват да дадат старт на процеса. Те оставиха на топло Куката, който за пореден път поиска да напусне кауша. По-благосклонна бе съдбата към Иво Бокса, който излезе под домашен арест.

Бившият прокурор на свобода срещу 20 бона

Бившият прокурор Димитър Захариев е освободен срещу гаранция от 20 хил. лв. Магистратите го държаха под домашен арест заради опасността да влияе на свидетели. През миналата седмица Висшият съдебен съвет го освободи от длъжност като прокурор в Окръжната прокуратура в Плевен. С решението на кадровия орган магистратите се мотивираха, че вече няма такъв риск. Ексобвинителят се оплаква от проблеми със ставите и още куп заболявания, които трябва да лекува. Потънал в заеми, а трябвало да работи, за да плаща издръжка на децата си. Прокуратурата поиска по-висок размер на гаранцията заради обезщетението, което взимат магистрати при напускане на системата. Захариев контрира, че парите не се дават, когато има неприключени дисциплинарни и наказателни дела, а ако те завършат в негов ущърб, няма да види нито лев.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама