Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6783162 www.bgdnes.bg

Бандата на Баретата нямала шеф

Демокрацията дойде и в ъндърграунда

Митьо Очите обръща процеса в полза на Златомир Иванов, той напълно чист

Без шеф остана наркобандата, за която години наред се смяташе, че е ръководена от Златомир Иванов-Баретата.

Това става факт след окончателно решение на ВКС по дело за разпространение на дрога. Магистратите напълно оневиняват Златко Баретата по две обвинения - за главатар на наркобанда и присвояване на чужд брониран автомобил. Без присъда за участие в организирана престъпна група са и дясната ръка на Иванов - Ивайло Борисов-Ториното, Златко Гочев-Малкия, Тихомир Стоянов и Галин Лазаров.

Реклама

Общо подсъдимите по процеса бяха десет души. Те трябваше да отговарят за участие в престъпна наркогрупа, ръководена от Златомир Иванов, която е действала през 2011 - 3013 година на територията на Южното Черноморие, София и Казанлък. Магистратите от ВКС са категорични, че прокуратурата не е успяла да докаже своята теза за йерархията в съществуващата банда за разпространение на дрога и ролята на обвиняемите в нея, поради което "логично и обосновано" оправдава част от подсъдимите.

По делото най-сурово е наказан Стефан Грозданов. Той е признат за виновен като участник в наркобандата и наказан 5 г. затвор. Петър Цветанов също ще търка нара за участие в ОПГ. Неговото окончателно наказание е 3 години и половина зад решетките. На толкова е осъден и брат му Тодор Цветанов.

Тихомир Стоянов ще трябва да плати глоба от 1000 лв. единствено по обвинение за притежание на дрога, която прокуратурата е оценила за 10,08 лева. Аверът му Кристиян Лалев е признат за виновен за участие в ОПГ и разпространение на дрога. Той е наказан с условно 3 години зад решетките с 5 г. изпитателен срок. Ще трябва да плати и 1000 лева глоба. Добромир Добрев пък за притежание на дрога е наказан с 3 г. условно и глоба 6000 лева. В същия размер е присъдата и на Галин Лазаров.

Обвинението срещу бандата се разклаща сериозно, след като прокурорските свидетели един по един се отказват от показанията си, дадени по време на разследването.

Сагата започва с Росен Драгнев-Капитана, който е основен свидетел по делото срещу Златомир Иванов-Баретата. Той разказва пред разследващите как през 2012 година двамата въртят общ бизнес. Капитана ежеседмично се отчита на Баретата, като носи пари в дома му. Заради пачките, които Капитана е принуден да носи на Баретата, в дружеството, което двамата управляват, се натрупват огромни задължения. Драгнев разказва, че в крайна сметка именно заради тези борчове Баретата се ядосва и го пребива. Окончателно двамата бизнес партньори развалят отношенията си на 28 декември 2012 година, когато Капитана е привикан отново в дома на Златомир Иванов от неговия служител Златко Гочев. Капитана обаче решава да не се яви на срещата от страх за живота си. Драгнев научава, че на Ивайло Борисов-Ториното му е поставена задача да го ликвидира. Освен за готвеното покушение срещу него Капитана разкрива пред разследващите и цялата организация в наркобизнеса. По думите му на върха на бандата е Златомир Иванов, под него са Златко Гочев-Малкия и Ивайло Борисов-Ториното. По-надолу били дилърите, които разпространявали наркотици.

Реклама

Процесът прави рязък завой, след като самият Димитър Желязков-Очите се застъпва за Баретата в съда. Несебърският бос е извикан да даде показания по делото, след като таен свидетел го намесва в уговорки с Баретата за наркоразпространението по Черноморието. По време на процеса Очите отрича напълно обвиненията.

След показанията на Очите от думите си се отрича и самият Росен Драгнев-Капитана. Изоставен от своя зет, шуреят му Иван Колев също се отмята от казаното по време на разследването.

Прокуратурата смята Колев за пострадал от Златко, след като взима негов автомобил мерцедес Е 500 с бронировка Б4, което се води една от най-надеждните. Возилото е същото, с което Баретата пристига пред столичната Съдебна палата във фаталния за него 29 януари 2013 година. Тогава неизвестен и до днес стрелец прави на решето с "Калашников" Златомир Иванов пред централния вход на съда.

Фаталният мерцедес е взет на лизинг от Иван Колев. За колата е броена първоначална вноска от 10 000 лева. Общата сума, която струвал автомобилът, е 31 000 лева. Мерцедесът така и не е окончателно изплатен, става ясно по време на едно от делата.

Баретата поискал да ползва въпросния мерцедес в края на 2012 година, но след това отказал да я върне, а когато в края на декември Колев отишъл на място с молба да си получи ключовете, Златомир му ударил шамар и го изгонил. След като Росен Капитана се отмята от думите си, Иван Колев заявява в съда, че бой не е имало, а медицинското, което е представено пред магистратите, е фалшиво.

Очаква присъда за точене на ДДС

Висящо на първа инстанция в спецсъда е друго дело на Баретата за източване на 8 млн. лв. от ДДС. По този процес подсъдим е и Росен Драгнев-Капитана. Той дълго време се укриваше и бе съден задочно, но след като се появи, делото срещу него и Баретата започна отначало.

Златомир Иванов бе наказан на 6 години и половина затвор по мегаделото, станало известно като "Фирмата", за разпространение на дроага. Баретата така и не влезе зад решетките, тъй като се оказа, че след края на процеса той е надлежал наказанието си.

Реклама
Реклама
Реклама