Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6783425 www.bgdnes.bg

Палачът на Земунския клан закопчан

Етническият българин Неманя Иванов е личен килър на кръстника на сръбската мафия Филип Корач

Топкилър на сръбската престъпна група Земунски клан е задържан от полицията в Белград за показното убийство на мафиота Блажо Джурович.

Реклама

Зад решетките със солидни доказателства е изпратен 36-годишният етнически българин Неманя Иванов. Мъжът с богато криминално минало и дебело полицейско досие е дясна ръка и личен убиец на Кръстника на възкресения "Земунски клан" Филип Корач. На 10 март в предградие на Белград Иванов прави на решето бившия си авер и близък приятел Джурович. Някогашният член на прочутата мафиотска структура от сръбската столица, която през март 2003 г. организира и извърши атентата срещу премиера Зоран Джинджич, е направен на решето с 15 куршума пред блока на брат си Саша.

Жертвата и убиецът са в приятелски отношения до средата на 2014 г. Блажо, който след жестоката полицейска операция "Сабя", унищожила Земунския клан, неуспешно се подвизава като ресторантьор и е затънал в дългове. Предлага на бъдещия си атентатор да станат ортаци и му дава 56 хил. евро да купи кока с високо качество от боса си Корач. Джурович е убеден, че като продаде наркотикът на улицата, ще утрои печалбата. Иванов взема парите и обещава час по-скоро да достави "бялото". Седмица по-късно казва на партньора си, че сделката е пропаднала и да се прости с пачките.

Блажо не се примирява и с най-приближения си другар Йовица Радонич отвлича Иванов. В продължение на дни измъчват килъра в мазе в село до Белград. Пускат го, защото им обещава да върне парите. Неманя се покрива няколко месеца, като за целта разчита на Кръстника Корач. Нещата се успокояват и през април 2015 г. с автомат Иванов прави Радонич на решето. Атентатът става посред бял ден. Седмици по-късно Иванов е арестуван, но не за убийството на Йовица - Интерпол го издирва за контрабанда на наркотици. Излиза от затвора в началото на 2018 г. и веднага се хвърля да организира покушението срещу Джурович, гласи тезата на сръбската прокуратура.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама