Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6783946 www.bgdnes.bg

Босът на Коза ностра си е сменил лицето у нас

На разходка в България е идвал босът на сицилианската мафия Матео Месина Денаро. Това твърди в ексклузивна публикация от новия си брой авторитетното италианско списание "Eспресо". Под носа на родните ченгета ни Денаро необезпокоявано си прави пластична операция, променяйки лицето и пръстовите си отпечатъци. Това разказал пред италианските власти суперсвидетел по делото срещу мафиота, чиито показания цитира италианското списание. От думите му става ясно, че операцията на Денаро преминава успешно и след това той необезпокоявано се връща в родината си.

"Запознах се с него на пристанището на Палермо, а след това се видяхме и в Тоскана, където е под протекцията на хора от Ндрангета (калабрийската мафия – бел. авт.)", твърди свидетелят на властите, чието истинско име не се разкрива. От публикацията става ясно единствено, че доскоро той също е на висока позиция в престъпният свят на Тоскана, но след залавянето си започва да сътрудничи на властите. В замяна на намалена присъда "предателят" дава безценна информация за издирвания от 25 години по цял свят мафиот.

Реклама

Смята се, че след смъртта на зловещия Салваторе-Тото Риина и залавянето на наследника му Бернардо Провенцано именно Матео Месина Денаро е избран за "бос на босовете" на сицилианската Коза ностра. Самият Денаро е в нелегалност от 1993 г. и има шест доживотни присъди. Оттогава денонощно го издирват 160 специализирани в борбата срещу мафията карабинери и полицаи. Заради липсата на резултати наскоро в тяхна помощ са включени и агенти на разузнаването. Единственият, макар и частичен, успех е постигнат през 2015 г. Тогава спецекипът успява да се сдобие със снимка на мафиотския бос. Проблемът е, че на фотоса Денаро е едва 20-годишен. Бъдещият бос е заснет в деня на извършеното от него показно убийство на непослушен набор "колега", който е обрал банка без разрешението на прекия си началник в Коза ностра.

На базата на снимката италианските карабинери изготвят фоторобот, който да им покаже как изглежда днес мафиотът. Усилия, които са напълно обезсмислени след новината, че Матео Месина Денаро си е направил пластична операция.

Заедно с промяната на външността си Денаро се маха и от родната Сицилия, ограничавайки до минимум контактите си със своите подчинени. Един от тях е именно тосканецът, чийто разказ публикува "Еспресо". От разказа му става ясно, че босът на Коза ностра през последните години е преместил убежището си в областта Тоскана и често преспивал близо до град Пиза. Оттам Денаро ръководи както подземния свят в Италия, така и огромна бизнес империя с годишен оборот от поне 6 милиарда евро. Интересите на сицилианския дон са основно в селскостопански производства, винарство, туризъм, масова дистрибуция, ресторантьорство, чистота и преработка на отпадъци. Самият той и до ден днешен е вписан в официалния регистър на родното си градче Кастелветрано в графата "дребен селскостопански производител".

Ндрангета купува земя в Северна България

Хора от подземния свят припомнят, че Матео Месина Денаро не е единственият италиански мафиот, който намира сигурно убежище у нас. Да прескачат до България преди време са засичани и братята Доменико Винченцо и Джулио Мартино, сочени за едни от босовете на калабрийската мафия Ндрангета. Имената им станаха публично известни през 2014 г. покрай операция на италианските карабинери. При нея бе разбит мощен канал за трафик на дрога от Южна Америка към Западна Европа.

От публикации в италианските медии се разбра, че пътят на част от дрогата е минавал и през България. За целта кланът Мартино имал тукашна фирма за износ на вино заедно с човек, сочен за близък до Евелин Банев-Брендо. Според ченгетата в Италия дрогата пристигала от Южна Америка до България с кораби. След това се транспортирала с камиони към Ботуша под прикритието на пратки с плодове и зеленчуци и вино. Като прикритие за пратките се ползвала фирма, регистрирана тук от най-малкия брат Доменико. Както "България Днес" вече писа, дружеството дори купува близо 1000 декара земя в Северна България. Плановете за създаване на земеделска ферма са осуетени от арестите в Италия.

Реклама
Реклама
Реклама