Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6786123 www.bgdnes.bg

Афера с лекарства зад шесторното убийство

В поредица от материали всеки четвъртък ще представяме ексклузивни факти и версии на близки на жертвите за най-масовото убийство у нас - в Нови Искър, потресло България в първите дни на 2018 г.

Далавери с изписване на лекарства може да стоят зад шесторното убийство в Нови Искър! Това споделиха пред "България Днес" роднини на разстреляното семейство във връзка с трагедията навръх Нова година. Почернените близки не се съгласяват с версията на МВР, че рецидивистът Росен Ангелов-Горския е избил от ревност любовницата си Кети, половинката й Неделчо Юнаков, неговия син Георги, майката на Кети - Еленка, дъщеря й Нанси и гаджето й Борислав. Надяват се истината да излезе наяве и споделят подозренията си и версиите си - какво може да е довело до кървавата развръзка. В предишен брой разказахме едно от предположенията на сродниците, че Кети Кюхова може да е узнала страшна тайна на влиятелен човек, дочута, докато е почиствала жилището и офисите му.

Реклама

Друга версия на близките е, че фаталният край на шестимата е възможно да има връзка с работата на погубения Георги Юнаков като санитар в държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" в кв. Курило. Покрай лудницата Георги може да се е забъркал в схеми за незаконно снабдяване с лекарства, изписвани с жълти и зелени рецепти, смятат съкрушените роднини. Според тях е имало опасност далаверите да бъдат разкрити и затова на Георги Юнаков му е била запушена устата.

През последните години няколко пъти бяха разкривани схеми за разпространение на черно на лекарства с тежки психотропни вещества, с които всеки психичноболен или наркоман може да се снабди, стига да се свърже с подходящ дилър. По закон лекарствата, съдържащи наркотични и психоактивни вещества, се изписват само от лекари на жълти и зелени бланки. В аптеките тези медикаменти, към които се развива зависимост, се купуват само със зелени или жълти рецепти. В списъка са близо 50 препарата, които се изписват при остри заболявания.

Приятелите на Георги го описват като интелигентно и добро момче и не вярват той да се е замесил в нелегални канали за разпространение на забранени хапове. Недоумение продължават да будят снимките в социалната мрежа, на които 20-годишното момче позира с автомат "Калашников". Оръжието се оказва един от последните му подаръци, но все още остава неясно дали той и семейството му е имало от кого да се пазят.

Загадка остава и решението на Георги Юнаков да се грижи и да чисти на лудите в потискаща обстановка сред крясъците на пациентите. Освен това като санитар той е взимал минимална заплата. Започнал работа през октомври м.г., като обяснил, че се труди, за да му текат осигуровки.

Няма да се върна никога

Ако не дойда до 15 минути, няма да се върна никога! Това са последните думи от Георги, които чуват колегите му. Във фаталната вечер на 31 декември той получава обаждане от баща си. "Майка ми е излязла с кучето и не се е върнала", обяснява младежът на персонала. Той изглежда пребледнял и силно разтревожен, от притеснение и брадичката му се разтреперва. Без да иска разрешение да напусне работа, той хуква да провери какво е станало. На смяна в новогодишната нощ остават дежурната сестра и още един санитар.

Д-р Гълъбова: Абсурд, не изписваме хапове!

Версията за незаконна търговия с лекарства е несериозна и абсурдна, каза пред "България Днес" директорът на психиатрията "Свети Иван Рилски" в кв. Курило д-р Цветеслава Гълъбова. Тя обясни, че лечебницата не изписва лекарства с жълти и зелени рецепти. По думите й болницата работи само с "Ксанакс", а останалите медикаменти се изписват от лекари в стационарите, които получават специалните бланки. "Разбирам роднините в мъката им и за това, че искат да знаят какво се е случило. Но е възможно подобно престъпление да бъде направено от отхвърлен човек, какъвто е бил Росен Ангелов. Човешката злоба, завист и отмъстителност, когато им се даде воля, могат да родят чудовищни престъпления", коментира д-р Гълъбова. Тя посочи, че извратен човек би получил удоволствие от подобно зверство и не е нужно извършителят да е психичноболен. "За съжаление, човекът не е най-съвършеното творение на природата. Животните правят много по-нормални неща от нас", смята психиатърката.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама