Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6788710 www.bgdnes.bg

Президентът Радев в НАТФИЗ: Цял живот съм правил обратното на вас!

Сцената е пистата, от която излита силата на човешкото въображение, рече държавният глава

"Цял живот съм правил обратното на хората на изкуството. Цялата ми работа, когато съм бил сам и затворен в кабината, далеч над земята, е да задуша връхлитащия ме океан от емоции и чувства. А задачата на артиста е с всяко движение, дори с липсата на движение да предизвика океан от чувства." Това каза президентът Румен Радев, който бе специален гост в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" вчера.

Реклама

Държавният глава дойде със съпругата си Десислава Радева. Първата дама бе в стилен черен панталон и червена копринена блуза. "За 70 години НАТФИЗ "Кр. Сарафов" се утвърди като образователен и културен център и успя да изгради творци с уникален стил, икони на нашето кино и театър, велики артисти и българи", каза президентът. Той бе посрещнат от ректора на академията - проф. Станислав Семерджиев, и бе сред зрителите на постановката "Кинотеатър "Българан" на абсолвентите на висшето училище от класа на проф. Румен Рачев и доц. Боряна Георгиева.

Преди спектакъла Радев връчи на НАТФИЗ плакет на "Св. св. Кирил и Методий". Отличието е по повод 70 години академична история и значимия принос на академията за развитието на българската култура. Той каза, че българските артисти не могат да решат сами всички трудности пред професията си, защото това е ангажимент на институциите и на цялото ни общество. "Съществена част от тези изпитания се дължат на липсата на адекватна материална и морална оценка на актьорския и сценичния труд, особено от груба и овластена бездуховност", заяви държавният глава пред "България Днес".

"Сцената е пистата, от която излита най-важният фактор за прогреса - силата на човешкото въображение", каза той и пожела на студентите да достигнат "големи височини".

Спектакълът, който изиграха в Учебен куклен театър абсолвентите на проф. Рачев, се завърна с четири награди от международния студентски фестивал FIST в Белград, Сърбия. Освен високите гости той бе изгледан и от проф. Огнян Герджиков и съпругата му Светла, племенницата на Стефан Данаилов - Росица Обрешкова, проф. Здравко Митков и акад. Людмил Стойков.

Малко преди началото на постановката, ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев разказа за скорошното си заседание в Лос Анджелис. Там той прави предложение за създаване на световен форум на всички висши училища по изкуствата, а президентът се съгласи да стане патрон на инициативата.

"Да, ще стана патрон висшите училища по изкуства да дойдат у нас догодина. Ще бъда горд, ако тук, в България, се постави началото на една такава значима инициатива като този форум", завърши президентът.

Реклама
Реклама
Реклама