Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6789072 www.bgdnes.bg

Нарковойна за бизнеса на петричкия Ескобар

Дилъри се палят заради дрога

Окошареният бос Огнян Атанасов изперкал в ареста, съдят го и за пране на пари

Нарковойна се води в Петричко заради бизнеса с дрога, чийто бос преди ареста му бе Огнян Атанасов, прочул се като Ескобара, разкриват запознати пред "България Днес". На този етап сблъсъците между кандидатите за наследници на прочутия наркобарон се изразяват палежи на имущество в района, известен като меката на опиатите в Южна България.

Реклама

Ченгетата отдавна следят обстановката основно в родното село на Ескобара - Тополница. Апетитите към освободената ниша на окошарения наркотрафикант са огромни, разкриват полицейски източници. По думите им не е изключено да се стигне и до открити сблъсъци между дилърите. Това е причината определени оперативно интересни лица да са под непрекъснато наблюдение. Според запознати целта на това била да не се стигне до кръвопролития. Данни на полицията сочат, че няколко палежа в родното село на Ескобара са свързани точно с войната за контрол над контрабандните канали за дрога. Последният палеж в Тополница е само преди седмица, когато посред нощ е опожарена колата на 26-годишния Любомир К. Само бързата намеса на пожарникарите спасява от изпепеляване сградата, до която е паркиран автомобилът на заподозрения в търговия с опиати собственик на возилото. Разследващи нямали съмнения, че клечката на колата е драсната умишлено и палежът е свързан със заниманията на Любомир.

Това е поредният, четвърти палеж в селото на Ескобара, за който източниците ни разкриват, че е част от нарковойната в региона. Само за месеци тук са задържани няколко търговци на дрога. За част от тях се твърди, че са играчи от средно ниво, но нито един не е успял да се наложи като лидер и да изгради престъпна структура със съответната йерархия в нея. Сред задържаните е таксиметров шофьор, който бе спипан с хероин. С един килограм от същия наркотик пък е заловен и дилър с прозвище Тафото. На нелегалния пазар опитал да се намести и бивш митничар с прякор Факети, но и той е прибран в кауша. В района на родното село на Ескобара ченгетата разбиват и лаборатория за производство на синтетична дрога, а в околностите са най-големите полета за отглеждане на канабис.

"Тук има най-много дилъри в Югозападна България. Всеки от тях е оплетен по някакъв начин в обща или роднинска наркосхема", обяснява запознат с престъпния бизнес. По думите му поне един от петима работоспособни мъже в района си докарва солидни печалби от пласиране на дрога.

Докато дилърите се заплашват с палежи, някогашното страшилище и един от най-влиятелните наркобосове в страната Огнян Атанасов-Ескобара е зад решетките. От мъж с внушителна физика той се е превърнал в развалина вследствие на зависимост от медикаменти. Ескобара, който преди години избяга от най-охранявания гръцки затвор, където лежеше заради дрога, сега се оплаква от множество травми от катастрофи - счупени кости, изваден далак, комоцио. Наркобосът страда от паркинсон, нарушения на речта и на паметта. По време на ареста залинява, отслабва драстично и се променя до неузнаваемост. Зрението му се влошава и трудно ходи сам. Подсъдим е по две дела - за наркотици и пране на пари. Те обаче са спрени, защото Ескобара е толкова зле здравословно, че не може да участва в процеса.

Гърция иска беглеца

Гърция напира за предаването на петричкия Ескобар Огнян Атанасов, за да го тикне в пандиза. Съдебните власти в южната ни съседка през няколко месеца пускат документи до магистратите в България с искане за връщане на наркобоса, който избяга от тамошен затвор. Към момента европейската заповед за ареста му, издадена от гръцките органи, е спряна. Причината е, че наркобаронът от Тополница психяса и от месеци е подложен на лечение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама