Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6792323 www.bgdnes.bg

Радо Слънцето наследи убития висаджия Стоименов

Подземният бос Радостин Бързанов–Радо Слънцето е погълнал голяма част от бизнеса на покойния висаджия Веселин Стоименов- Весо Дебелия, показа проверка на "България Днес". Срещу няколко хилядарки соченият от прокуратурата за лидер на зловещата наркобанда "Чуковете" и близки до него са се сдобили с хотели и заведения в Слънчев бряг за десетки милиони левове. Мащабната смяна на собственост става факт след екзекуцията на Весо Дебелия.

Соченият за наместник на ВИС-2 по морето бе убит на 7 януари 2016 г. Малко след 21 часа неизвестните за момента килъри го издебват, докато влиза в комплекс "Макси" на столичния бул. "Симеоновско шосе". Докато Стоименов отваря входната врата на блока, маскиран мъж вади пистолет и стреля седем пъти. Шест от куршумите попадат в тялото на Стоименов. Последният изстрел е в главата му като застраховка, че няма да оцелее по случайност. Ден след екзекуцията ченгета обявиха, че основната версия е свързана с бизнеса на Весо Дебелия в Слънчев бряг. Като кадър на ВИС-2 Стоименов дълги години управляваше имотите в комплекса, приватизирани от бившата групировка и наследени от Мая Илиева. Като основни заподозрени бяха нарочени хора от подземния свят с апетити към бизнеса му.

Реклама

Сред малкото апетитни хапки, които Радо Слънцето и компания и до днес не са прилапали, е бизнесът на Стоименов за разходки с лодки по река Ропотамо. Дълги години апетитният атракцион, генериращ огромни печалби, бе държан от Стоименов след конкурс, поставян под съмнение в множество медийни публикации. Заради избухнал скандал с незаконно изливане на бетон в природния резерват договорът с фирмата на Весо Дебелия бе прекратен малко смъртта му от екоминистерството. В резултат три години по долното течение на реката не се провеждаха разходки. Нещата се променят преди около месец, след като МОСВ обявява конкурс за нов превозвач. От документите, цитирани от сайта "Флагман", става ясно, че договорът е за пет години. Техническите характеристики, на които трябва да отговарят лодките според бургаската медия, будят подозрение, че конкурсът се прави за точно определен кандидат.

Според твърдения на хора от подземния свят пред "България Днес" става дума за фирма, близка до Радо Слънцето.

Те припомнят, че именно Бързанов е човекът, наследил и останалия бизнес на Весо Дебелия. Голяма част от него Стоименов приживе бе концентрирал във фирмата си "Ер Ви Инвестмънт". След смъртта му тя набързо става собственост на близката до Слънцето и сочения за негов шеф Христофорос Аманатидис-Таки "Новита холдинг Груп". Любопитно е, че цената, на която са прехвърлени дяловете на Стоименов, е едва 2500 лв.

Бързанов и шефът му наследяват и акциите на Весо Дебелия във фирма "Интертур", която контролира някои от най-известните барове и дискотеки в Слънчев бряг, а годишните печалби са за милиони левове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама