Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6792551 www.bgdnes.bg

Цвета Кирилова в битка с МОН: 60 лв. стипендия за ром

За успех над 3,50 ученици от малцинствата вземат пари от държавата

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Дават се по 30 евро стипендия на всяко ромче от 9-и до 12-и клас с успех над 3,50, и то в края на учебната година. Защо не на децата в началното и основното образование? И защо не и на българчетата? Говорим за чиста дискриминация!"

Това споделя пред "България Днес" председателят на сдружение "Азбукари" Цвета Кирилова. Още през октомври 2016 г. тя изпраща жалба до Комисия за защита от дискриминация (КЗД) срещу проекта на просветното министерство, който е разписан от тогавашния вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева. 40% от парите по проекта се осигуряват от държавата, а останалите от частен ромски фонд.

Реклама

След разразилия се скандал тогава средствата са пренасочени не към учениците, а към преподавателите. "Което също е дискриминация, тъй като учителите ще обучават пак само ромчета", категорична е Цвета.

Година и половина след сигнала започва дело в КЗД. Предстои заседание през месец май.

"С парите ромчетата вероятно няма да си купят тетрадки и учебници, а са за предизборна мотивация за гласуване. Ако целта е да ни уверят, че тази програма е много ценна за ромчетата, нека не им раздават по 30 евро кеш, а да им купят учебници и помагала. Образователният ценз не се повишава с парични награди. Има си национална рамка за стипендии и всяко дете с висок успех получава такава, независимо дали е ромче", убедена е Цвета Кирилова.

В официален отговор до "България днес" от МОН твърдят, че няма дискриминация и всичко с програмата е наред.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама