Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6793796 www.bgdnes.bg

Порязаха Куката за 17-и път

Плевенският кримигерой се прекърши

Ще ме държат в килия, докато стана инвалид, ожали се Камен Балбузанов

Държат ме в ареста, за да видят кога ще стана инвалид! Това се оплака пред спецсъда плевенският кримигерой Камен Балбузанов-Куката, научи "България Днес". Той е в ареста от 24 април м.г. и таеше надежда магистратите да го пуснат след почти година престой на топло. Обясни, че здравето му не е никак добро, като се позова на експертизите, че страда от камъни в жлъчката от почти сантиметър. Лекари му препоръчали операция, но Куката не смее да се подложи на подобна интервенция предвид, че ще трябва да се възстановява в условията на мизерната килия.

Към момента плевенчанинът прекарва дните си като задържан в болницата към затвора, стана ясно в съдебната зала. Той възропта срещу преценката на съдиите, че е обществено опасна личност. "От 2003 г., когато последно съм осъждан, до момента нямам едно престъпление. През 2009 г. направих споразумение по дело от 1997 г. Каквото е било преди, аз съм си го излежал и съм се поправил", обясни Балбузанов.

Реклама

Той не спря дотук, взе да се хвали, че дори се развива като човек, и гордо заяви, че успял да завърши висше образование през това време. "Не съм навредил на никого", категорично отсече Куката. Той е обвинен като тартор на престъпна банда за рекет, изнудвала търговци да използват услугите на конкретна охранителна фирма.

Освен Балбузанов на подсъдимата скамейка са Иво Бировски - Иво Бокса, бившият прокурор Димитър Захариев, служителят от "Съдебна охрана" Мирослав Минков, Валентин Георгиев, Илиян Михайлов, Иван Стойчев и Петьо Христов. Според обвинението действащият по онова време прокурор е разпореждал на Минков да заплашва свидетели, които биха говорили срещу Балбузанов и другите.

Разследването приключи само за 8 месеца предвид, че делото бе разтакавано между двете спецсъдилища заради постоянни искания за промяна на мерките за неотклонение на Куката, Бокса и прокурора. Преди седмица спецсъдът отново разгледа въпроса със задържанията, поставен за седемнайсти път, но пак поряза надеждите на Камен Куката и го остави в ареста. Според адвоката му Илиян Василев клиентът му си издействал безсрочен престой зад решетките заради показанията си срещу членове на "Килърите" на Пешо Сумиста. Думите му ядосали бандитите, които го заплашили, че няма да излезе от зандана.

Плевенчанинът загубил надежда, че ще бъде пуснат, и отказа да обжалва мярката си, за което имаше едноседмичен срок. Решението на магистратите просълзи две от любимите му жени, които дойдоха да го подкрепят в съдебната зала - майка му и половинката му. Родителката на Куката дори му беше приготвила вкусни мекички, които му даде, за да не стои гладен.

Именно заради семейството си Балбузанов напира да излиза от ареста. Той прекара там и рождения си ден в края на февруари. Въпреки това щерка му Естел му се обясни в любов: "Възхищавам ти се татко, ти си един силен мъж, който си си изградил пътя до тук сам-самичък... Ти си най-прекрасният баща, най-добрият, най-грижовният, най-обичащият".

Старт на делото магистратите ще се опитат да дадат в края на април, за когато е насрочено разпоредителното заседание.

20 бона много за прокурор

Прокурорът Димитър Захариев, който наскоро бе отстранен от длъжност, се запъна за 20 бона.

Такава гаранция му определиха магистратите, след като отмениха домашния му арест. Въпреки това ексобвинителят е обжалвал мярката си, като се надява да смъкнат размера на сумата. Той обясни, че заради домашния арест не е могъл да работи и е затънал в заеми.

Реклама
Реклама
Реклама