Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6805676 www.bgdnes.bg

Залятата с киселина Ажда се възстановява

Все още няма арестуван за нападението

Съпругът й Джума линее от мъка по нея

Докато залятата с киселина Ажда се възстановява и лекари дават все по-големи шансове за живота й, съпругът й Джума се поболява от мъка по нея и драстично е отслабнал. Това споделиха пред "България Днес" притеснени близки на пострадалото семейството. Младата жена бе нападната с изгарящата течност в центъра на столицата вечерта на 26 март.

"Съпругът на Ажда – Джума, не говори изобщо с нас за станалото. Идва в сладкарничката за час-два всеки ден, за да нагледа бизнеса си. През другото време е или в болницата при Ажда, или се грижи за 15-годишната си дъщеря Мери. Нея също не сме я виждали, откакто стана трагедията", с насълзени очи ни разказва продавачката в скромната сладкарница, собственост на Ажда и съпруга й Джума.

Реклама

"Джума изглежда като призрак, отслабнал е драстично, откакто се случи нещастието", допълват служители в уютната пекарна за баклавички.

"Ето я тая сладкарница, дето собственичката я заляха с киселина в лицето", шушукат си две преминаващи по тротоара възрастни жени и сочат витрината на "Антеп баклава", а продавачката клати глава: "Откакто стана това, постоянно се случва", обяснява жената за печалната слава, придобила малката сладкарничка.

Близки до Джума и Ажда издават, че двамата създават бизнеса си от нищото. Години наред се трудят и успяват да разширят производството. Наемат още хора. Наскоро отварят и втори цех за производство на баклави. Именно затова в първите часове на трагедията разследващите подозират, че именно проблеми в бизнеса на семейството са една от основните версии за атаката срещу жената с изгарящата течност.

"Състоянието на пострадалата Ажда Ибрахимова се подобрява, но се налага тя все още да бъде настанена в реанимация", съобщи пред репортер на вестника Мария Пойрязова от столичната болница "Пирогов", където се лекува залятата с киселина жена.

Близки на семейството подозират, че след като бъде стабилизирана от лекарите у нас, Ажда ще замине за Германия при двамата си братя, където да бъде направен опит да бъде възстановено лицето й.

"Разследването по случая продължава, обясняват от полицията. Иззети са записи от охранителни камери, поставени в района на местопрестъплението, и вече има заподозрян. Мотивът за нападението може би е личен", допълват ченгетата.

Реклама

До две седмици се очаква да бъдат готови резултатите от химическата експертиза на веществото, с което е обгорена Ажда. Това изследване ще покаже какъв вид е била киселината - сярна, азотна, натриева или солна", обясняват и от прокуратурата.

Самата пострадала все още не е разпитана за станалото във фаталната нощ. Засега е ясно, че Ажда Ибрахимова се прибира около 21,30 часа, малко след като затваря по тъмно сладкарничката си, намираща се край столичния Женски пазар. Паркира автомобила си на метри от входа на кооперацията на столичния бл. "Александър Стамболийски", в която живее под наем със съпруга и дъщеря си. Слизайки от колата, без предупреждение е атакувана от висок атлетичен мъж с качулка на главата, покриваща почти цялото му лице.

"Мъжът дебнеше около кофите. Когато жената тръгна, той изскочи и я пресрещна. Чух счупване, наоколо всичко стана в пушеци, видях как жената стои на колене и крещи за помощ. Съблякох си якето и започнах да й помагам да се избърше с него, през това време мъжът успя да избяга", разказва шокиран свидетел на жестокото нападение.

Ажда веднага е откарана в „Пирогов“, където лекари започват ожесточена битка за живота й. Изгарянията по лицето, шията и долните крайници са 24%. По клиничния вид на раните са от киселинен произход, обясняват медиците. Вероятните последствия за Ажда са трайни естетични и функционални последствия - слух, зрение и др., коментират от болницата, но отказват да разкрият подробности за трайните увреждания, които са причинени на 36-годишната жена.

Поразяващата течност - достъпна!

Хората доста лесно могат да се сдобият с поразяващите необратимо тялото киселини, защото те имат голямо приложение в бита. Това коментира химикът Наско Стаменов след инцидента с Ажда.

"Срещат се три вида - сярна, азотна и солна. В концентрирания си вид те са изключително опасни. Сярната извлича водата от кожата. Солната унищожава белтъчините в кожата. Азотната киселина също реагира с протеините и ги унищожава. Натриевата основа пък прави мазнините на кожата направо на сапун", уточни той.

Различните киселини не могат да бъдат различени. При всичките обаче се наблюдава едно и също – болка и повишаване на температурата. Първото нещо, което трябва да се направи, е подсушаване на засегнатото място. Кожата не трябва да се търка, защото така се разнася киселината. След това обилно измиване – говорим за литри наведнъж, и никакво пипане на очите.

Реклама
Реклама
Реклама