Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6807786 www.bgdnes.bg

Слухове зад решетките: 10 бона за свободата на бегълците Пелов и Колев

Роднини на пандизчии обвиняват шефа на затвора Петър Кръстев в корупция и толериране на извращенията

Подкуп от 10 бона е направил възможно безпроблемното бягство на бруталните убийци Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор на 3 април. В това са убедени хора, излежаващи присъдите си в столичния зандан, с които "България Днес" разговаря. По думите им финансовият стимул е помогнал на Пелов да се сдобие с пистолет „Макаров“, а аверът му Колев с нож.

Реклама

Последвалите няколко дребни нарушения на правилата за безопасност от охраната допълнително са улеснили духването на двамата брутални рецидивисти, убедени са техни колеги.

При нас стига да имаш пари, може да си вкараш всичко. Цената на телефон е около 200 лева, няколко десетачки е доза хероин, толкова струва бутилка ракия или цигара марихуана", коментира бивш затворник.

По думите му търговията с дрога и телефоните се върти от редовите надзиратели. За по-големи неща, като отпуски или оръжие, както в случая с Пелов, се разбираш с някой от шефовете.

Версията за подкуп е и една от основните, по която работят разследващите дръзкото бягство. Твърди се, че криминалистите подозират и конкретен човек, който е прибрал парите, но името му остава тайна.

Пандизчиите директно назовават корумпираните надзиратели. Заради невъзможност да бъдат доказани твърденията им имената няма да бъдат публикувани.

Затворниците са убедени, че подобни незаконни практики няма как да стават без знанието на шефа Петър Кръстев. Срещу него през годините има множество обвинения и сигнали за далавери. Това според разследване на в. "Шоу" е и поводът да бъде отстранен от поста си в края на 2014 г. Малко преди това от Софийския затвор духнаха рецидивистите Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинез. Двамата се възползват от разсеяността на охраната, разбиват стена и бягат с влязъл в двора автомобил със синя лампа.

Реклама

Три години по-късно Кръстев е върнат като шеф на Централния софийски затвор от служебното правителство на Огнян Герджиков.

Малко след това в зандана отново започва да зрее недоволство. Последваха гладни стачки на пандизчии. През януари затворниците дори сложиха ленти на дрехите си в знак на протест срещу директора Кръстев.

Техни близки пък се събраха пред правосъдното министерство с искане за отстраняването му. В жалба до Цецка Цачева те се оплакаха от "насилието, издевателствата, корупцията и систематичната злоупотреба с власт в затворите в София (и не само!), възобновени с връщането на длъжност на отстранения през 2014 г. (поради същите практики) началник на Софийския централен затвор Петър Кръстев".

От асоциацията "Семейства и приятели на затворниците" обявиха, че след връщането на Кръстев зад решетките са зачестили сексуалните посегателства, побоищата и търговията с хероин. При един от случаите затворник от пандиза в София е изнасилен брутално с люта чушка на плаца пред очите на надзирателите.

Междувременно издирването на бегълците Владимир Пелов и Радослав Колев продължава безуспешно. Седми ден граничните пунктове са под засилена охрана. Полицейски екипи пък следят за съмнителни автомобили по входовете и изходите на магистралите и всички основни пътища. Отряд барети продължава да претърсва района около Ботевград, където се подозира, че се е укрил Владимир Пелов.

Междувременно от МВР разпространиха снимки от камерите в затвора, показващи последните минути на двамата бегълци. На едни от тях се вижда как двамата убийци отиват към помещението за свиждане, за да получат пратените им от техни близки тетрис и бързовар. Пелов е заснет как държи ръцете си зад гърба, криейки пистолета. За да стигнат до помещението, двамата минават през множество постове на охрана, но никой от надзирателите така и не ги проверява.

Изпуснаха ги за минути

Веднага след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от МВР призоваха всеки, който ги види, да подаде сигнал на тел. 112. Според ченгета за седмица са получени стотици сигнали. С малки изключения повечето от тях са доста общи, уточниха криминалисти.

Сред малкото достоверна информация е подадената от собственик на вила в село Огоя до Своге. В събота той решава да си нагледа имота и отдалече видял, че коминът пуши. Приближил се на достатъчно разстояние и установил, че вътре са се разположили двамата издирвани под дърво и камък престъпници. Незабавно подал сигнал в полицията, но докато тя се организира, бегълците успели да усетят чуждото присъствие и духнали.

Реклама
Реклама
Реклама