Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6809153 www.bgdnes.bg

Съвети при избор на огради за двора и градината advertorial icon

Надеждната ограда може да осигури на всеки дом спокойствие и сигурност. С нейна помощ винаги ще се чувствате напълно защитени не само от любопитни погледи, но и от всякакви посегателства и взлом. Затова правилният избор на подходящата ограда е задължителен, когато избирате за конкретен район, релеф на повърхността или специфична дейност или приложение на самата ограда.

Оградата трябва да бъде лека и удобна и да може да се монтира бързо и безопасно. При нея е важно да притежава здрава опора, което да гарантира устойчивостта и, независимо от атмосферните условия. Това се постига чрез монтажните колове и всички останали елементи, които осигуряват опората ѝ. Добре е те да са произведени от качествени и здрави материали, най-често метали и стабилни пластмаси, които да са устойчиви на силен удар и на неблагоприятните климатични условия. Важен елемент от всяка ограда е и оградната мрежа. При тези мрежи съществува голямо разнообразие по отношение на техния размер, големина на отворите, материалите, от които са произведени, пропускливостта на светлина и видимост и най-вече за целите на приложението им.

В зависимост от тях, една оградна мрежа може да се закрепи по различен начин на съответното място и да изпълнява разнообразни функции. Когато отворите на оградата са по-големи, това гарантира устойчивостта и по време на буря и при много силен вятър. Ако оградата е с малки отвори и неголяма пропускливост оказва по-силно съпротивление и при силен вятър тя може да бъде съборена или повредена. Ето защо тези огради имат по-различни функции. Ако при тях видимостта и пропускливостта е много ниска, могат да се използват за защита от градушка и дъжд на различни обекти. Така те по надежден начин могат да защитават собствеността и особено по-скъпо предмети като автомобили например от неблагоприятните климатични условия.

Оградата трябва да може да се монтира на всякакви повърхности независимо от релефа. Обикновено тя е предназначена за да ограничава досега и да не допуска нежелани хора или животни в точно определени райони. Основна характеристика на всички огради е тяхната здравина. Тя трябва да не гние и да не ръждясва. Материалите, от които е произведена е необходимо да са здрави и с необходимата гаранция.

По възможност трябва оградата да не наранява по никакъв начин и заради това тя се изработва главно от меки, но много еластични и здрави материали. Към момента науката дава тази възможност. Това прави съвременните огради много удобни за транспортиране на различни разстояния и безпроблемни за монтиране.

Устойчивостта на боята също е голямо предимство за една ограда. Това я прави свежа за дълго време и не се нуждае от допълнително боядисване. Изборът на цвят предполага използването на оградата. Ако тя е зелена може да се използва за ограждане на зелени площи, градини, битови, кътове, розариуми, цветарници и други. По този начин тя се вписва по естествен начин в пространството и окръжаващата среда и може ефектно да се използва и за допълнителен художествен декор.

Оранжевият цвят на оградата я прави лесно забележима от далечно разстояние. Подобни огради се използват за ограждане на опасни участъци като дупки, свлачища и строежи. По този начин надеждно и ефективно може да се гарантира безопасността на строителни и пътни работници и всеки, който преминава покрай опасният обект.

Реклама
Реклама
Реклама