Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6809623 www.bgdnes.bg

Фалшиво пълномощно ме остави без дом!

След скандална сделка за замяна на недвижими имоти

Половината къща на Надка Арнаудова е разменена за нива, оценена на 75 лева

"С измамно пълномощно адвокатка ме остави на улицата. Без да знам, моята половина от къща в Сандански е заменена срещу нива от половин декар край Радомир, която по данъчна оценка струва 75 лева." С тези думи пред "България Днес" 75-годишната Надка Арнаудова започва разказа си за своите нещастия, започнали, след като подписва по невнимание пълномощно на своята адвокатка. Чрез документа е извършена скандалната сделката за замяна на недвижими имоти пред нотариус.

Нотариалният акт, който се пази в редакцията на вестника, е подписан на 9 януари 2015 година пред нотариус Боян Каленков, видно е от документа. На сделката присъства адвокат Благойка Божкова, която представлява своята клиентка Надка Арнаудова чрез абсолютно легално пълномощно. Другата страна по сделката е фирма "Божкови АБ" ЕООД, с управител Александър Божков - съпруг на юристката. По силата на нотариалния акт се прехвърля втория жилищен етаж на къщата с площ 609 кв. м, намираща се на ул. "Шипка" в Сандански и данъчна оценка 14 817, 59 лева. Имотът се разменя за нива от пета категория с размер точно 0,570 дка в землището на град Радомир, област Перник, и данъчна оценка от 75,40 лева.

Реклама

"Наде, подпиши!, че съм болна", викаше ми адвокатката. Идва пред дома ми и носи куп документи, все се оплакваше и набързо ми даваше да подписвам на багажника на колата и аз ги подписвах, нали й имах доверие. Явно тогава съм подписала и въпросното пълномощно, но съм категорична, че при нотариус не съм ходила и не съм се съгласявала на никакви сделки", обяснява Надка Арнаудова.

"Аз съм счетоводителка с 40-годишен стаж, докарах се до просешка тояга, да разчитам на милостта на хората да ме хранят. Имам изтеглени 4 кредита, за да си плащам на адвокати и съдебни разноски. Сега живея в една съборетина, в една стая под наем", разказва жената.

"Веднага щом разбрах за далаверите, развалих пълномощното, но докато го разваля, се оказа, че няма какво повече да ми вземе". През това време са прехвърлени дворът на къщата, таванско помещение и гараж, също с помощта на юристката, твърди Надка Арнаудова.

"Няма правосъдие. От най-богатата, дето всичко съм направила за семейството, останах на улицата, на хорската милост. Дължа 5300 лева за наем. Половината ми пенсия отива за лекарства", жалва се Арнаудова.

"Подадох сигнал в полицията, писах до главния прокурор, до омбудсмана, дори до пернишката адвокатска колегия. Ще се боря докрай да обявят за нищожни сделките", категорична е Арнаудова.

По думите на пострадалата жена адвокатката, която заменя къщата й за нивата пета категория край Радомир, се казва Благойка Божкова, която е и бивш юрисконсулт на община Радомир.

Адвокат Божкова:

Замяната беше по нейна идея и на сина й!

"На Надка Арнаудова съм й спечелила дела, които са за над 200 000 лева. Аз съм й плащала всички такси и хонорари. Все ми обещаваше, че като вземе пари, ще ми ги даде. До ден днешен нито стотинка не съм получила. Освен това мъжът ми в продължение на близо 3 г. всеки месец й даваше по 400 лева, за да си плаща наема. До сделката със замяната на къщата срещу нивата се стигна по идея на самата Арнаудова и на сина й Стойчо. Искам да уточня и, че пълномощното, с което бе направена замяната, бе подписано от нея пред нотариус в Сандански, тъй като ми каза, че няма възможност да пътува до Радомир за сделката". Така пред "България Днес" коментира адвокат Благойка Божкова скандалния случай. Юристката обясни още, че дори в момента защитава в съда сина на Надка - Стойчо Арнаудов, който е обвинен в убийството на собствения си баща.

Реклама
Реклама
Реклама