Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6809648 www.bgdnes.bg

Надзирателите към Цачева: Извадете записите от бягството!

Охраната се е съпротивлявала срещу бегълците Пелов и Колев с пистолет, опрян в главата

Записите от камерите, запечатали бягството от панделата на Владимир Пелов и Радослав Колев, да бъдат извадени и публикувани! Това настояха от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). Пред "България Днес" Ивайло Григоров, член на Управителния съвет на ССЗБ, поиска видеокадрите от 3 април от Централния софийски затвор да видят бял свят. "Нека обществото прецени какво се е случило и дали е правилна реакцията на колегите. Те се опитват да спрат затворниците и им оказват яростна съпротива дори с пистолет, опрян на главата. Постъпката им е повече от добра и мъжка", посочи Григоров.

Реклама

От синдиката се дразнят на шаржовете и колажите, осмиващи надзирателите за сметка на чистачката Христина, дръзнала да гони бегълците, и категорично смятат, че изнесените данни не отговарят на истината. "Надзирателите в затворите не достигат. Какво трябваше да направи служителят на входа - да тръгне да гони престъпниците и да напусне работното си място? Замисляте ли се тогава какво би станало", коментира надзирателят.

Според него бягството на Пелов и Колев е станало възможно благодарение на проблемите на професията, които се алармират от 10 години. Проблемите на надзирателите бяха обсъдени вчера на среща с министър Цецка Цачева, както и разпределението на отпуснатите 15 милиона лева. Един от въпросите е увеличаване на щата с още 700 бройки, а другият - техническото обезпечение.

Надзирателите в затворите у нас не разполагат с оръжие или други предпазни средства за защита от каторжниците. Пистолети имат само охранителят на бариерата, както и гардовете на кулите на зандана. В случая с Пелов и Колев служителят на входа е бил изблъскан и повален на земята. Той пробвал да ги подгони и насочил пищова си към тях, но на улицата имало случайни хора.

При това произшествие би могъл да е от помощ електропистолет т.нар. тейзър, смятат надзиратели. За цялата страна са били закупени само 12 такива електрошокови оръжия, като всеки затвор е получил по едно. То се съхранява в сейф при началството и не може да бъде използвано при подобни инциденти. "Освен да кажем на престъпниците - "Изчакайте да ходя да си взема тейзъра и да го заредя", шегува се Ивайло Григоров.

В момента камионите, което влизат в панделата, се проверяват само от един служител с ръчен металдетектор и огледало с колче. Нужни са скенер за товарните автомобили и антидрон системи, категорични са служителите в затворите.

След наглото бягство на осъдените Владимир Пелов и Радослав Колев специална комисия от правосъдното министерство, инспектората и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" нищи как двамата са се снабдили с оръжие и дали някой от служителите им е помогнал. Води се и разследване от Софийската градска прокуратура за бягство от затвора. Преглеждат се записите от камерите, разпитват се свидетели на инцидента. Очаква се утре разследващата комисия да обяви резултатите от проверката.

Реклама

Междувременно вече осем дни няма следа от двамата пандизчии, които духнаха на свобода. МВР получава стотици обаждания от граждани за местонахождението им, но всички се оказват фалшиви. На бегълци замириса около селата край Своге. Бдителни стопани сигнализирали, че в къщата им се нанесли двама непознати, които удивително приличали на издирваните. Докато полицията се организира, странниците офейкали.

каре

Далаверите в килиите продължават

Далаверите с вкарването от надзиратели на телефони и други забранени вещи за раираните продължава. Властите се отказали да внедрят заглушители за джиесеми зад решетките. Към момента такива има само в затвора в Белене, защото на останалите места устройствата ще пречат на живеещите в близките сгради. Можело да се ползват системи, които да ограничат заглушаването до определени метри, но нямало кой да извади пари за тях. Така търговията със забранени предмети процъфтява. Сочат се тарифи от 100-200 лв. за надзирател за внасяне на телефон.

Много удобно е сатанизирането на професията и натякването на корупционни схеми сред служителите, които получават по 600-700 лева заплата, смятат синдикалистите. "Корупцията се бори с пари. Когато ние имаме информация за корупционни практики, веднага я даваме на съответните органи, а замесените биват уволнявани. Мерки обаче трябва да се вземат от държавата", каза Григоров. Според него подкупните му колеги са малка част от всички.

Реклама
Реклама
Реклама