Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6812409 www.bgdnes.bg

Желяз се спасява от екстрадиция

Съдът го пусна от ареста

САЩ искат българина заради нарушаване на ембаргото срещу Сирия

От екстрадиция в САЩ най-вероятно ще се спаси 29-годишният българин Желяз Андреев. Това прогнозират юристи, запознати със случая, след като вчера окръжният съд в Добрич пусна от ареста младия мъж срещу мярка "подписка".

Андреев бе задържан миналата събота във връзка с водено разследване от властите във Флорида. То е срещу 11 души, от които петима българи, обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

Реклама

Липсващи документи може да се окажат причина за евентуалното благоприятно развитие на сюжета за Желяз. Две години след началото на разследването, което започва през 2016 г., от американска страна на българските власти са били изпратени недостатъчно доказателства за участие на Андреев в схема за търговия на продукти с двойна употреба.

Той е обвинен от американската прокуратура за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към Съединените американски щати. Това станало, докато Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американска фирма. Там той е търгувал с авиационни части, като един от клиентите му е била сирийската компания "Сирия Ер", твърди обвинението във Флорида.

"Ако за две години разследващите в САЩ бяха събрали други доказателства, логично е да са ги изпратили заедно с целия пакет документи. След толкова дълго време очакванията това да се случи не са големи", обясни запознат със случая. В полза на Желяз е и друг много важен факт - към момента, за който той е обвинен - 2016 г., от Европейския съюз не е било наложено ембарго спрямо Сирия. Респективно българинът не е нарушил нещо, което не е съществувало в правния мир.

По време на делото за мярката вчера Желяз обясни, че като служител в международна фирма не е можел да извърши каквото и да било действие без санкцията на началниците си и в този смисъл няма как да носи вина за направеното от фирмата, в случая - доставка на части за Сирийските авиолинии. Той категорично отрече да е изготвял или фалшифицирал документи. Подчерта, че никога не е посещавал САЩ, както и че не е кандидатствал дори за виза.

На свидетелската скамейка в негова защита се яви приятелката му Милена Здравкова, с която са били колеги в софийския клон на американската фирма. Тя подкрепи думите на Желяз, че като работници на най-ниското йерархично ниво те са изпълнявали нарежданията на своите преки ръководители.

Реклама

Американските власти имат максимален срок от два месеца, за да изпратят всички доказателства срещу Желяз, на базата на които искат неговата екстрадиция. Ако това не се случи, процедурата автоматично ще бъде прекратена. Докато чака този срок да изтече, Желяз ще остане с мярка "подписка", която вчера му наложиха окръжните магистрати в Добрич.

Според присъствали в залата до освобождаването на младия мъж от ареста се стига, след като съдът приема доводите на защитата, че Желяз няма да се укрие или да извърши друго престъпление. За налагането на леката мярка спрямо Андреев съдът прилага цялата известна съдебна практика на Европейския съюз за екстрадиции на граждани от общността. Наложената вчера "подписка" на Желяз може да бъде протестирана от прокуратурата пред Апелативния съд във Варна в 3-дневен срок. Малко вероятно е за този срок да пристигнат нови документи с доказателства от САЩ, които да убедят варненските магистрати да го приберат обратно в килия.

На излизане от съдебната зала пред журналисти Желяз Андреев каза единствено, че е удовлетворен от решението на съда и не пожела да коментира нищо друго. Междувременно майката на младия мъж Мариела Денчева и приятелката му Милена Здравкова призоваха обществеността да излезе на протест в негова защита в Добрич и София. На митинга в столицата обяви, че ще присъства и Гергана Червенкова, която бе заплашена от екстрадиция в САЩ и престоя в ареста 56 дни, преди обвиненията срещу нея да бъдат свалени.

Още 4 българи в схемата

Още четирима българи освен Желяз са разследвани в САЩ за нарушаване на ембаргото срещу Сирия. Това са Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Към момента спрямо тях няма искания за арести и екстрадиция.

Заради аферата с търговията на части с двойна употреба в САЩ вече са осъдени собствениците на фирмата, в чийто сифийски кол-център Желяз е работил като редови служител. По две години затвор получават братята Али и Араш Каби и сестра им Марджан. Те получават съответно по две години и 13 месеца затвор, след като се признават за виновни в края на 2017 г.

Реклама
Реклама
Реклама