Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6813063 www.bgdnes.bg

Съученичка на Матев разплита клането на Геша

Съученичка на подсъдимия Йоан Матев разплита убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина! Стефания от частното училище "Езиков свят", чийто възпитаник е и Матев, се свързала с гаджето на Геша. Това разказа вчера пред Софийския градски съд самата приятелка на закланото момче - Лора Крашевска. Тя сподели, че Стефания я потърсила и казала, че има подозрения кой е извършителят.

"Тя искаше да каже на полицията, но се страхуваше някой да не й затвори устата. И идеята беше и ние да знаем това и да не се потули тази информация", посочи Лора. Признанието става, след като повече от година МВР издирва беглеца от местопрестъплението по кадри от видеокамери в района на бул. "Драган Цанков".

Реклама

Съученичката на Йоан Матев разказала, че на 2 юни 2015 г. той не се появил на занятия. В училището не се искали бележки, но от него директорката поискала. "Стефания ми каза, че на 2 юни Йоан се появил към 13 часа, отишъл в банята и се преоблякъл или измил, не помня с точност. Каза, че преди това е бил много провокативен, а след тази дата е отсъствал почти цял срок и гледал само да завърши училище", заяви Лора пред магистратите. Освен това момичето от школото на Матев забелязало драстична разлика във външния му вид след инцидента. Преди бил по-слаб и дребен, а после пуснал брада и се носел с различна прическа.

Гаджето на Геша сподели и впечатленията си от последните мигове, прекарани с него. Намушкването става, докато той я чака на пейка, около 30 секунди след като той е приключил разговора си с Лора. После пак й се обажда: "Лора, моля те, ела. Наръгаха ме". Тя поема към алеите в парка да го търси, без да затваря телефона. "Отидох там. Той дълго се беше мъчил. Опитваше се по жесток начин да си поеме въздух и издаваше ужасяващи звуци. Имаше пяна на устата, нямаше много кръв. Беше си сложил ръката на раната. Аз го пипнах по рамото и го държах за ръката", спомни си Лора Крашевска ужасяващите моменти, които е преживяла.

По думите й до тялото на Геша на пейката е имало тесте карти, но не се знае дали са били негови. "Бяхме изключително близки приятели. Имахме чувства един към друг, като във връзка. Той беше отличник в училище. Беше добър и винаги помагаше", разказа през сълзи момичето.

В съдебната зала за старта на процеса вчера за пръв път се появиха родителите на Геша - Валентин и Албена Игнатови, които се сблъскаха очи в очи с подсъдимия за убийството и неговото семейство. Почернените роднини поискаха 400 хиляди лева кръвнина, като магистратите приеха иска им за разглеждане.

Ключова роля в делото ще има братът на Йоан - Марсел Матев, защото именно той разказа за случилото се и заведе полицаите до оръжието на престъплението. Въпреки щателния оглед ножът бе открит едва година по-късно, захвърлен в шахта. Макар че е бил покрит със засъхнала кал, експертите успяват да намерят по него косъм, който е сходен морфологично с този на Геша.

Освен това разпечатка от мобилния оператор засича, че минута преди убийството телефонът на Матев се е намирал около стадион "Юнак", където в близост е пейката, на която е починал Геша.

Реклама

Дори и да заковава брат си пред разследващите, Марсел може да се отметне от думите си пред съда. Като близък роднина на подсъдимия той може да откаже да дава показания.

Престъпление без мотив

Георги и Йоан не се познават, никога преди това не са се срещали, не са се карали за спорт или момичета, нямат и общи познати. Това затруднява разследващите да открият мотива за убийството, което може да се окаже важно за изхода на делото. След съдбоносната среща, която продължава не повече от 32 секунди, Георги издъхва, пронизан от острието на ножа, а Йоан се превръща в "самотния бегач", търсен от полицията за убийството.

Реклама
Реклама
Реклама