Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6815570 www.bgdnes.bg

60 бона на ден заработват митничарите инвалиди

Подкупи с опасност за живота

Доказателствата срещу осемте рушветчии от Лесово сериозно издишат

С куп тежки болести, застрашаващи живота им, се оказаха митничарите рекетьори от Лесово, предадени на съд от спецпрокуратурата, научи "България Днес". Тежкото им състояние според запознати ще бъде и основен аргумент на защитата. Очаква се адвокатите на митничарите да обявят на започващия на втори май процес, че клиентите им са нямали физическата възможност да извършат подобни нередни неща. Това заедно с доста оскъдните доказателства може да помогне на осемте обвинени митничари да излязат чисти от т. нар. афера "Лесово 2".

Най-тежко е положението на инспектор Росица Янкова, която според обвинителния акт заедно с колежката си Донка Георгиева са двигателите на създадената в края на 2015 г. рушветчийска схема. След няколко неформални срещи двете дами и шестимата им подчинени решават да въведат собствена такса граница за бързото и безпроблемно преминаване на митническия контрол. В зависимост от големината на камиона и товара тарифата варирала между 50 и 400 долара. В замяна гарантирали формална проверка, избягване на пътни такси и скоростно преминаване на пункта въпреки почти ежедневните задръствания.

Реклама

Така при малко късмет в силни дни митничарите са можели да заработят до 60 хиляди лева, уточняват от прокуратурата. Събраните пари от редовите служители се предавали на началничките на смени Росица Янкова и Донка Георгиева. Те от своя страна веднъж или два пъти месечно ги разпределят между останалите, съобразно "приноса" на всеки от тях. И така до втори ноември 2016 г., когато осемте рушветчии са арестувани от ГДБОП.

Въпреки твърденията на спецпрокуратурата солидни суми така и не бяха открити в домовете на митничарите. Липсваха такива и в специалните тайници на пункта, където уж се съхранявали събраните рушвети. За дребните суми обвиняемите имали логични обяснения. Един от тях - Антон Димитров, твърди, че откритите в дома му 200 долара и 150 евро са бакшиш, получен от съпругата му, която работи като крупие в казино. Записите от скрита камера, направени от тайни агенти, също не доказвали категорично вината на обвиняемите, разкриха запознати със случая. За това намекна още преди две години специализираният наказателен съд, при гледане на искането за постоянно задържане на осемте митничари.

Мистерия остава и дали шефът на пункта е получавал част от заработените рушвети. В съобщението си за обвинителния акт прокуратурата твърди, че "най-голям дял бил отделян за началника на пункта, за да не се противопоставя на "традицията".

По време на действието на групата постът е заеман от Тодор Пилчев. Неговото име обаче не фигурира сред осемте обвиняеми.

Междувременно стана ясно, че част от обвиняемите са в много лошо здравословно състояние. Така дори и при евентуална присъда защитниците им ще настояват за леки наказания.

За един от митничарите се твърди, че е болен от рак и състоянието му е критично. Сочената за организаторка на схемата Росица Янкова страда от изключително тежко сърдечно-съдово заболяване, което не й позволява да се движи. Още при задържането й нейните адвокати обявиха, че състоянието й е толкова тежко, че няма пулс в едната си ръка. Дори и при няколкоминутно ходене пеша краката на Янкова моментално се подували и ставала неработоспособна.

Реклама

Здравословен проблем се очаква да изтъкне и митничарят Веселин Сидеров. За него се твърди, че е освидетелстван като инвалид. Документът е изключително ценен, защото всеки "болен" на практика не може да бъде уволнен от работа. Така уволненият по подозрения в корупция през 2010 г. от Ваньо Танов Сидеров впоследствие е възстановен от съда, спомнят си негови колеги.

Първата група е оправдана

Две години преди разбиването на групата спецпрокуратурата проведе и операция "Лесово 1". При нея бяха задържани тогавашният шеф на пункта Димитър Колев, началниците на смяна Георги Банев и Чавдар Дюлгеров и инспекторите Димитър Шопов, Илия Илиев и Йоланта Бозукова. Впоследствие срещу тях в спецсъда започна дело за участие в група за рекет над преминаващите границата шофьори. Прокуратурата твърдеше, че рушветите са на стойност стотици хиляди левове, а събраните доказателства изключително солидни. Любопитно е, че свидетели по делото са именно сегашните осем обвиняеми .

Миналия месец митничарите от "Лесово 1" бяха напълно оправдани.

Реклама
Реклама
Реклама