Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6817575 www.bgdnes.bg

Ексклузивно пред "България Днес" Стефан Пелов, брат на затворника беглец: Владо, предай се!

Никой не ме е разпитвал, полицаи не са идвали у дома да го търсят

Той е сляп е едното око

Дано не го самоубият и него

"Братко, предай се! Това бих посъветвал брат ми, ако ме потърси. Най-добре е да се върне в затвора". Това сподели ексклузивно пред "България Днес" Стефан - батко на избягалия пандизчия от Централния софийски затвор Владимир Пелов.

Роднината на един от най-издирваните хора в България живее на края на ботевградското село Скравена, където има малка ферма. По думите на баткото Стефан с брат му, беглеца Владо Пелов, не са се чували и виждали повече от две години, след като Владимир влиза зад решетките.

Реклама

"За брат ми бягството е спасение, но бих го посъветвал да се върне, защото така е правилно. Вътрешно не съм убеден, че е по-добре да се предаде, но така е правилно. Аз съм човек който в целия си съзнателен живот върши правилните неща, законните. Законът казва, че който има присъда, трябва да влезе в затвора и да си излежи наказанието. Но всеки си решава за себе си. Някой предпочита да е в затвора, но на спокойствие, друг да е свободен като дивите животни, но гонен цял живот", допълва Стефан Пелов. По думите му всички от семейството са шокирани от бягството на Владо Пелов през парадния вход на затвора, разиграло се на 3 април.

"Родителите ми приемат тежко положението. Майка ми е просто психически разбита от това. Татко ми е в болница, след като получи епилептичен пристъп от напрежение", обяснява Стефан. Според баткото една от причините за бягството на Владимир е опит за реабилитация и надежда обществото да научи детайли за живота му и престъпленията, за които е осъден.

"Владимир е огорчен. Бягството му е един вид протест срещу системата. Като знам последната му присъда от 25 години затвор как се основава само на "категоричните" и "неоспорими" доказателства на едно куче. Според магистратите четириногото е познало миризмата на Владо в една от колите, използвана в престъплението. Съмнявам се, че някъде по света има издадена присъда за това, че едно куче е казало "бау", а аз съм ветеринар", обяснява още баткото на Владо Пелов.

"Изкараха брат ми изверг, убиец. Това не може да е истина! Не го вярвам! Има само едно дело, по което е направил пълни самопризнания. Пред мен винаги е казвал, че за всичко друго е набеден. Единственото, което призна, бе, че е обезоръжил трима полицаи. Взима колата им, голяма работа, нали после им я връща. Владо ако беше такъв изверг, да мрази толкова полицаите, готов само да им събира скалповете, какво му пречеше да ги убие и тримата? Никой нямаше да разбере!", чуди се Стефан Пелов. И продължава да разсъждава:

"И при бягството от затвора никой не е пострадал. Брат ми е имал пистолет, но не е убил никой при излизане, а е могъл. Можел е всички да убие, имал е оръжие. Не е стрелял по хората, значи не е такъв заклет убиец, човекоядец, какъвто го изкарват", категоричен е баткото на затворника беглец.

Реклама

След успешното бягство на осъдения зад решетките попада синът на Пелов - Владимир-младши. Младежът е прибран, след като става ясно, че той носи пратка с електронна игра в затвора в деня на бягството и така подпомага духването на двамата лишени от свобода. След като не са събрани доказателства, че е съучастник в престъплението, младият Владимир Пелов е освободен.

"Мен никой не ме е разпитвал. Имаме си съсед полицай, но никой не е идвал да ме търси, нито по телефон ми се е обаждал. Вие наистина ли смятате, че избягал от затвора ще се скрие при майка си и брат си?! Не е имало и не виждам защо да има полиция тук. С нищо не съм предизвикал проверки и разпити", обяснява Стефан Пелов.

На въпроса какъв човек е брат му, баткото с плам в очите обяснява:

"Беше много умен! Тих, скромен човек, не парадираше със скъпи коли, златни ланци, часовници и телефони. Разследващите твърдят, че бил бегач, 10 км ги взимал на един дъх. Пълни глупости! Владо е едър човек, тромав, но физически здрав. Твърдят, че бил супердобър стрелец, но аз през живота си не съм го виждал да носи оръжие. С едното око е напълно сляп, а другото око е на 90% със запазено зрение. Все си мисля, че тъй като е било тъмно, е физически неспособен да убие двамата цигани в центъра на Ботевград (братята Цветан и Марко Петрови, разстреляни през 2016 година. За двойното убийство е обвинен Пелов - бел. авт.), категоричен е Стефан Пелов.

Баткото предполага, че Владимир Пелов все още не е напуснал границите на страната ни.

"Нямам представа къде може да е. Моето мнение е, че все още е в България. Много престъпници, банкери бивши, си живеят свободни в чужбина и никой не може да ги докара в България и се надсмиват над правосъдието и полицията", огорчен е Стефан и допълва, че само се надява брат му да не последва съдбата на шесторния убиец от Нови Искър Росен Ангелов, който бе открит с куршум в главата.

"Има такава вероятност и Владо да бъде открит самоубит. Надявам се това да не се случи".

Реклама
Реклама
Реклама