Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6817638 www.bgdnes.bg

20 г. затвор грозят шофьорката от "Тракия"

Забива се с колата си в автобус, шестима гинат

Днес решават за ареста на 29-годишната Цвета Таскова

До 20 години затвор грозят 29-годишната Цвета Таскова, която причини тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия" миналия петък. Тогава реното на младата плевенчанка се вряза в пътнически автобус. От удара рейсът се обърна, шестима души загинаха, а други 22-ма бяха ранени в тежкия пътен инцидент.

Таскова бе задържана за 72 часа в ареста, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Мирослав Ангелов. Днес този срок изчита, а от държавното обвинение заявиха, че ще искат от съда да наложи постоянна мярка "задържане под стража" за шофьорката. Окръжните магистрати на София ще решат дали да уважат искането на прокуратурата, или да пуснат Таскова от килията на свобода срещу по-леко ограничение.

Реклама

29-годишната Цвета Таскова е обвинена в причиняване на ПТП с повече от двама пострадали. Според юристи водачката на реното може да получи максималното наказание от двайсет години затвор, предвидено в Наказателния кодекс, ако вината й за катастрофата бъде доказана в съда. Те не изключват жената да се размине с тежкото наказание, тъй като съдебната практика в подобни случаи е доста противоречива. Специалистите посочват, че е възможно Таскова да отнесе и минимална присъда, която в случая е до пет години. На този етап никой не се наема да направи прогноза, тъй като има много въпроси, които трябва да бъдат изяснени по време на разследването. Първоначално събраните данни не са достатъчни, за да се сглоби пъзелът около ситуацията, превърнала в ковчег автобуса на фирма "Юнион Ивкони". Автобусът се преобърна в канавката, след като беше ударен странично от реното на Таскова. Готова е техническата експертиза на нейния автомобил и от нея е ясно, че колата няма техническа неизправност. "След като няма техническа повреда на автомобила, приемам, че е бил изправен и пътнотраспортното произшествие се дължи на нейни субективни действия", коментира наблюдаващият прокурор Ангелов. Той допълни, че са отрицателни пробите за алкохол на двамата водачи, участвали в тежкия пътен инцидент на автомагистрала "Тракия". Не е установена и употреба на наркотици.

Установено е също, че Цвета Таскова има книжка от 2010 г. През 2016 г. й е била отнета за 10 месеца за употреба на алкохол.

Според обясненията на шофьора на автобуса Веселин Георгиев пред разследващите до катастрофата се е стигнало, след като лекият автомобил се е опитал да го изпревари. Забил се в рейса, който веднага се наклонил фатално надясно, без да има време за реакция.

"Спомням си всичко. Просто си карах по магистралата, в дясна лента, поглеждам в огледалото и тръгва да ме изпреварва, мисля, "Рено Меган". Отправям си погледа напред и я чакам да мине. В този момент поглеждам назад, тя прави някакъв рязък завой и удря автобуса в средата. Като удари автобуса в средата, той се надигна. Дръпнах наляво, но автобусът е неуправляем, няма как на две гуми да тръгне на обратната страна. Не съм се движил с повече от 95 км/ч. Каквото можах го направих. Чувствам се виновен, защото аз ги возех тези хора. Чувствам се виновен, защото не можах да ги спася", каза Георгиев. Той е приет с контузия на гръдния кош в столичната болница "Софиямед". Състоянието му е стабилно.

За да се изясни напълно ситуацията на пътя в момента на сблъсъка, от прокуратурата призоваха за помощ всички граждани, които са станали свидетели, да се обадят на телефон 0886 88 25 31.

Двама убити в бус

Двама души загинаха, а осем бяха ранени при друга тежка катастрофа на "Тракия" само ден след като в блъснати автобус живота си изгубиха шестима. Пътническият бус излетя от пътя и се размаза близо до Ямбол. В него са пътували работници, които са се прибирали от Бургас към село Хаджидимитрово.

Реклама
Реклама
Реклама