Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6822221 www.bgdnes.bg

Митьо Очите се поболя

Пак пропуска да се изправи срещу душманите си

Заради една сгрешена буква губят арестанта Георги Иванчев от хората на Божо Кравата

Несебърският бос Димитър Желязков - Митьо Очите се поболя! За първи път той решил да дойде на делото срещу врага си Божидар Кузманов - Божо Кравата и хората му, но точно тогава се разболял. За здравословните му проблеми адвокатката му Любомира Гавазка представи болничен лист в съда, видя "България Днес". Очите има статут на пострадал, след като бе тежко ранен при престрелката между двете банди на Слънчака. Не стана ясно дали той още лекува травмите си от фаталния ден или е хванал грип.

Реклама

Заседанието по делото се превърна в пълен фарс заради загубен арестант. Двама от аверите на Божо Кравата са зад решетките - Тодор Славов и Георги Иванчев. От съдебната охрана конвоирали Славов, но от Иванчев нямало и следа. Призовката на съда до ареста към Централния затвор била върната, като затворническите власти посочили, че при тях няма човек с такива имена.

"Той е на свобода!", "Предвид последните събития, сигурно си е излязъл пред задния вход", разкрещяха се присъстващите в съдебната зала, визирайки скорошното бягство на Владимир Пелов и Радослав Колев. Защитникът на Иванчев Росен Петров прекъсна суматохата, като обясни, че клиентът му се е обадил от зандана да пита защо не го е взел конвоят за делото.

След задълбочена проверка се оказа, че администрацията на затвора е върнала призовката преди седмица, но никой не я е докладвал на съдия Стоян Тонев. Задейства се спешна кореспонденция с ареста, които признали, че станала грешка. Комичното е, че фалът се случил заради една буква. От съда призовали арестанта, като записали презимето му Михайлов вместо Михалов, както е по документи. Заради това при справката се разбрало, че няма такъв човек. Странно е, защото в призовката се посочва и ЕГН, отделно би трябвало да излезе в системата им, защото им имат имената по групи, коментираха юристи. Гафът се случи в понеделник, навръх Деня на Конституцията и празника на юристите. "Честит празник", шегуваха се подсъдимите и защитниците им.

Наложи се спешно кола на съдебната охрана да докара подсъдимия, който кротко си чакал в ареста. При появяването на Иванчев съпроцесниците му взеха да го бъзикат: "Чистачката ли не те пусна", коментирайки хигиенистката Христина, която подгони Пелов и Колев.

Процесът бе на път да започне, но се препъна на старта. Магистратите трябваше да дадат време на подсъдимите да се запознаят с обвинителния акт. Той им бе връчен в залата, след като бе върнат на прокуратурата за поправяне на пропуски. Макар че става дума за сменени две имена, се наложи процедурата да бъде спазена.

Реклама

Решението за отлагането попари семейството на убития при престрелката на 8 юни 2016 г. гард на Очите Александър Алексиев. Съпругата му Петя, майка му Стоянка и баща му Ангел напразно се разкараха от Бургас. "Възрастни хора сме, защо трябва да бием 800 километра", възропта почернената майка. Съкрушените роднини споделиха, че искат правосъдие и се надяват исковете им да бъдат уважени. Тримата искат общо половин милион кръвнина от сочените за екзекутори на охранителя - Славов и Иванчев.

Делото се очаква да се търкаля с години, тъй като има около 130 свидетели и поне 50 вещи лица. Разследващите са назначили много експертизи, включително балистични на иззетите оръжия. Делото е дума срещу дума, защото свидетелите се делят на две групи - хора на Очите и на Кравата.

Според част от очевидците по време на престрелката Божо Кравата крешял: "Избийте ги всичките! Отивайте и ги довършвайте". Версията му за стрелбата е, че участвали във въоръжено нападение, организирано от Митьо Очите, но действали като самоотбрана. Приближени на Очите пък разказали, че Марчо Сървайвъра въртял мачете срещу шефа им.

Не дават записите

Дайте ни записите от видеокамерите, искаме да ги изгледаме, призоваха подсъдимите съда. Магистратът Стоян Тонев им обясни, че кадрите са на дискове, а веществените доказателства по делото не могат да се мултиплицират. "Ако има иззета кола, да ви се даде още една ли", попита съдията. Той успокои мъжете на подсъдимата скамейка, като им обясни, че при първа възможност ще им даде достъп до записите, за да могат да организират защитата си.

Реклама
Реклама
Реклама